25/05/2024

Nga Meriman Braha Gjithçka që duhet të dini rreth 5G.

0

Këtu mund ta gjeni shpjegimin e teknologjisë 5G – si funksionon 5G, pse 5G është e rëndësishme dhe si po ndryshon mënyrën se si bota lidh komunikimin. Në Qualcomm, u shpikën përparimet themelore që bëjnë të mundur 5G

Përse 5G ështe shumë e rëndësishme dhe përse eshte kaqë e përfolur nëper media dhe njërez

5G ka shume factorë që e bene atë famoze por ketu poshte do mundohem te jape ca shembuj te thjeshtë per ta kuptur rendësine

Përmirësimi I lidhjeve {shembuj te thjeshtë}

Makinat do kene mundesine te kene lthje directe GPS ose telefoni drejte oer drejte nga inteneti,Makina automatike pa shofer 5G ndimon shume ne advancimin dhe prdorjen e tyre, shendetesia do kete avantazhe te medha duke diagnostuar pacienting direktë nga software ose programi spitalit,Paisjet shtepiake do kenë mundesinë të automatikizohen the te kryejnë detyra të caktuara automatikishtë të cilat do të endimojnë shumë në jetën e përditshme të gjitha kta fale shpejtësise dhe mundësive qe 5G ofron.

Përmirësimi i sigurisë, {shembuj te thjeshtë}

Policia e shtetit policia rrugore ajo e doganave do te ken mundesine te qendrojne gjithmone ne linjë duke bere te mundur shperndarjen e infomacionin te duhur nepermjet disa secondave

Çarë është 5G?

5G është rrjeti I celulareve të gjeneratës së 5-të. është një standard i ri wireless global i rrjeteve telfonike  1G, 2G, 3G dhe 4G. 5G mundëson një lloj të ri të rrjeti që është krijuar për të lidhur pothuajse të gjithë dhe gjithçka së bashku, përfshirë makinat, objektet dhe pajisjet. Teknologjia wireless 5G ka për qëllim të ofrojë shpejtësi më të larta të të dhënave me shumë Gbps, 5G do kete më shumë besueshmëri, kapacitet masiv të rrjetit, rritje të disponueshmërisë,dhe një përvojë dhe experience te bashkuar per perdorusit, Do ketë një performance shumë e lartë dhe efikasiteti që do të fuqizojnë përvojat e reja të përdoruesve dhe do lidh industri të reja

Kush e shpiku 5G?

Asnjë kompani ose person nuk zotron 5G, por ka disa ndërmarrje brenda ekosistemit celular që janë duke kontribuar në sjelljen e 5G në jetë. Qualcomm ka luajtur një rol të madh në shpikjen e shumë teknologjive themelore që e çojnë industrinë përpara dhe përbëjnë 5G, standardin tjetër wireless.

Cilat teknologji themelore përbëjnë 5G?

5G bazohet në OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing) një metodë e modulimit të një sinjali dixhital nëpër disa kanale të ndryshme për të zvogëluar ndërhyrjen. 5G përdor ndërfaqen e ajrit 5G NR krahas parimeve të OFDM. 5G gjithashtu përdor teknologji më bandwidth të gjerë dhe teknollogi te tjera  siç janë nën-6 GHz dhe mmWave.

Ashtu si 4G LTE, 5G OFDM operon bazuar në të njëjtat parime të rrjetit celular. Sidoqoftë, ndërfaqja e re ajrore 5G NR mund të përmirësojë më tej OFDM për të ofruar një shkallë shumë më të lartë të fleksibilitetit dhe shkallëzueshmërisë. Kjo mund të sigurojë më shumë akses 5G për më shumë njerëz dhe gjëra për një sërë rastesh të përdorimit të ndryshëm.

Cilat janë ndryshimet midis gjeneratave të mëparshme të rrjeteve mobile dhe 5G?

Generata e mëparshëme të rrjeteve celulare eshtë 1G, 2G, 3G dhe 4G.

Generata e pare -1G

1980 – 1G transporton zërin analog.

Generata e dytë – 2G

Në fillim të viteve 1990: 2G prezantoi zërin dixhital (e.g. CDMA- Divizioni i Kodit Qasja e Shumëfishtë).

Generata e tretë – 3G

Në fillim të viteve 2000: 3G solli të dhëna celulare (e.g. CDMA2000).Generata e katërt – 4G LTE Viti 2010: 4G LTE u krijua në epokën e brezit të gjerë Broadband celular.

Të gjitha 1G, 2G, 3G dhe 4G çuan në 5G, e cila është krijuar për të siguruar më shumë lidhje sesa që ishte në dispozicion më parë.

5G ben te mundur dhe unifikon interfesat ajrit. ashtë projektuar me një kapacitet të zgjeruar për të mundësuar përvojat e gjeneratës tjetër të përdoruesit, fuqizimin e modeleve të reja të vendosjes dhe ofrimin e shërbimeve të reja.

Me shpejtësi të lartë, besueshmëri superiore dhe latente të papërfillshme, 5G do të zgjerojë ekosistemin celular në sfera të reja. 5G do të ndikojë në çdo industri, duke e bërë një realitet transportin më të sigurt, kujdesin shëndetësor në distancë, arkitekture te preqizuar, logjistikën e dixhitalizuar – dhe më shumë.

Si dhe kur 5G do të ndikojë në ekonominë globale?A: 5G po rrit zhvillimin global. • 13.2 Trilion dollarë të prodhimit global global• 22.3 milion vende të reja të krijuara• 2.1 Trilion dollarë në rritje të PBB-së Përmes një studimi të Ekonomisë 5G, ne zbuluam se efekti i plotë ekonomik i 5G ka të ngjarë të realizohet në të gjithë globin deri në vitin 2035 — duke mbështetur një gamë të gjerë të industrive dhe duke mundësuar potencialisht deri në 13.2 trilion dollarë në vlerë të mallrave dhe shërbimeve. Ky ndikim është shumë më i madh se gjeneratat e mëparshme të rrjetit. Kërkesat e zhvillimit të rrjetit të ri 5G po zgjerohen edhe përtej lojtarëve tradicionalë të rrjetit mobil në industri të tilla si industria e automobilave. Studimi zbuloi gjithashtu se zinxhiri i vlerave 5G (përfshirë OEM, operatorët, krijuesit e përmbajtjes, zhvilluesit e aplikacioneve dhe konsumatorët) vetëm mund të mbështeste deri në 22.3 milion punë, ose më shumë se një punë për çdo person në Pekin, Kinë. Dhe ka shumë aplikime të reja që do të përcaktohen akoma në të ardhmen. Vetëm koha do të tregojë se cili do të jetë efekti i plotë “5G” në ekonomi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok