16/06/2024

Lista e hebrejve amerikanë që e ndihmuan Kosovën

0

Nga Ramazan Bekteshi

Miq të nderuar, u mundova të vë në spikamë listën e miqve tanë, hebrejve amerikanë, perfaqësues në Kongres, Senat dhe më shumë, që na u gjindën në kohë të vështira, kur lobohej për sensibilizim të opinionit ndërkombëtar per lirinë dhe pavarësinë e Kosovës, kur lobohej për intervenimin e NATO-s, për fushatën ajrore 78-të ditëshe, per sponsorizimin e rezolutave te dy partive bashke, për kalimin e rezolutave dhe amandamenteve për Kosovën ne Senat e Kongres, per organizim te dëshmive për Kosovën, apo kur vinin këta miq në Kosove me misone faktëmbëledhëse edhe gjatë okupimit të Kosovës, kur e prisnin Presidentin Rugova si burreshtetas me të gjitha nderimet shtetërore, apo kur NATO bashkepunoi me UÇK-në tonë legjendare.

Pra, perfaqësuesit e hebrejve  amerikanë ishin në ballë të misioneve që u kërkonin miqtë e tyre shqiptaro-amerikanë, qoftë  përmes “Congressional Albanian Issues Caucus” apo formave tjera legale, demokratike, që u përmndën më lartë e që praktikohen në SHBA si askund në botën demokratike.

Pra, shpëtimi i hebrejve nga zhdukja e tyre në Kosovë e Shqipëri gjatë Luftës së II-të botërore ndodhi përshkak te sakrificës së shqiptarëve si askund tjetër në Evropë. Por, edhe zhdukja e shqiptarëve ne Kosovë nuk ndodhi më 1999 përshkak të solidaritetit epik te miqve tanë hebrejë në Senat, Kongres dhe gjithëmonë ku nevoitej. Të solidarizohemi me Izraelin kur kalon në kohë të vështira duke u ballafaquar me terrorizëm qyqar ashtu si që e ka përjetuar Kosova me qindra herë nga grabitësit, pushtuesit e terroristët serb.

Pra, kjo listë e miqve tanë hebrej është më e plotë se disa lista të shkurtra që qarkullojnë në publik e që përmenden vetëm pak emra, por as kjo listë nuk ështe definitive, dhe kërkojmë bashkëpunim që kjo listë të plotësohet me emra eventual që kanë mbetur pa përfshirë, sepse ka pasë shumë shqiptaro-amerikanë që kanë punuar në mënyrë të pavarur në shtetet e tyre respektive me perfaqesuesit e tyre ne Kongres e Senat aty ku jetojnë e veprojnë. Miqtë tanë në këtë listë nuk janë angazhuar njëlloj, janë disa që jetën ia kanë perkushtuar Kosovës dhe çështjes shqiptare dhe disa të tjerë më pak, por asnjë në këtë listë nuk ka qenë në anën e hasmit tanë. E falendoroj bashkëveprimtarin tim Musa Dakaj që m’i përkujtoi disa miq tanë që kishin mbetur jashtë kësaj liste.

Kjo listë është vetëm e miqve tanë hebrej dhe jo lista e gjërë e të gjithë miqve tanë që e ndihmuan pavarësinë e Kosovës në SHBA.

US Senators: Jewish friends of Kosova

Hillary Clinton, Sen. NY-D 2001-2009 and Secretary of State 2009-2013

Charles E. Schumer, Sen. NY-D 1999-present

Joseph Lieberman, Sen. D/I-CT 1989-2013

Richard Blumenthal, Sen. D-CT 2011-present

Carl Levin, Sen. D-MI 1974-2015

Bernie Sanders, Sen. I-VT 2007-Present

Arlen Specter, Sen. D/R-PA 1981-2011

Richard Blumenthal Sen. D-CT 2011-present

Rus Feingold, Sen. D-WI 1992-2023

Dianna Feinstein, Sen. D-CA 1992-2023

Paul Wellstone, Sen. D-MN 1991-2002

William Cohen, Sen. R-ME 1979-1997 and Secretary of State under Clinton 1997-2001

Barbara Boxer, Sen. D-CA 1993-2017

US Congressmen: Jewish friends of Kosova

Tom Lantos, Rep. D-CA 1981-2008

Eliot Engel, Rep. D-NY 1989-2021

Gery L. Ackerman, D-NY 1983-2013

Nita M. Lowey, D-NY 1989-2021

Jerrold Nadler, Rep. D-NY 1992-present

Benjamin Gilman, Rep. R-NY 1973-2003

David Levy, Rep. R-NY 1993-1995

Lee Zeldin, Rep. R-NY 2015-2023

Steve Israel, Rep. D-NY 2001-2017

Josh Gottheimer, Rep. D-NJ 2017-present

Samuel Gejdenson, Rep. D-CT 1998-2001

Steven R. Rothman, Rep. D-NJ 1997-2301

John Adler, Rep. D-NJ 2009-2011

Dick Zimmer, Rep. R-NJ 1991-1997

Sander M. Levin, Rep. D-MI 1983-2019

Barnie Frank, Rep. D-MA 1981-2013

Madeleine Albright, Secretary of State 1997-2001

Richard Holbrooke,  U.S. Ambassador to the United Nations, Special Envoy to the Balkans 1998-1999

James Rubin, Assistant Secretary of State 1997-2000

Wesley Clark, Supreme Allied Commander (NATO) 1997-2000

Sandy Berger, United States National Security Advisor 1997-2001

David Philips, professor, politician

https://www.facebook.com/ramazan.bekteshi.7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok