20/05/2024

Fabrika nuk kalon, pa kaluar eskavatorët mbi trupat tonë!

0

Shkruan: Florim Zeqa

Nën moton “Ta mbrojmë Klinën, Lulen e Dukagjinit”, në Dollc të Klinës u mbajt protesta mbarëqytetare kundër ndërtimit të Fabrikës së Çimentos. Emërues i përbashkët i të gjithë oratorëve dhe pankartave të kësaj proteste ishte mbrojtja me çdo kusht e ruajtjes së ambientit dhe ruajtjes së shëndetit të qytetarëve.

Të fortëve të politikës dhe oligarkëve ekonomik nuk ju intereson shëndeti i qytetarëve

Nën rekomandimet e bashkësisë ndërkombëtare për mbrojtjen e ambientit, Kosova është privuar nga e drejta e eksploatimit të Lingnitit (Thëngjillit) në territorin e Komunës së Klinës për rritjen e kapaciteteve energjetike në vend, mirëpo, kur janë në pyetje interesat personale dhe të grupeve të caktuara të interesit për ndërtimin e Fabrikës së Çimentos në komunën tonë, nuk po përfillet mbrojtja e ambientit dhe as shëndeti i qytetarëve!

Qytetarë të Klinës, bashkëvendas të dashur, pasojat e ndotjes së ambientit dhe në veçanti pasojat në dëmtimin e shëndetit të popullatës janë shumëdimensionale, Përveq pasojave shëndetësore dhe ambientale, pasojat do të jenë edhe ekonomike në dëm të banorëve lokal. Ndotja e ambientit do të ulë në minimum çmimin e pasurive të paluajtshme (shtëpive dhe pronave tokësore), pasi askush në të ardhmen nuk do të ketë interesim të blejë shtepi apo pronë në një ambient të ndotur me pluhur kancerogjen të çimentos.

Që i bie se, ndërtimi i Fabrikës së Çimentos në Dollc të Klinës, përveq shëndetit do të shkatërroj pasurinë dhe të ardhmen afatëgjate të banorëve të kësaj ane.

Pengimi i ndërtimit të Fabrikës së Çimentos në asnjë rrethanë nuk guxon të politizohet, për arsyen e thjeshtë, se pluhuri kancerogjen i çimentos nuk zgjedhë përkatësi partiake, është kërcënim permanent i shëndetit të të gjithë qytetarëve.

Prandaj, kundër ndërtimit të kësaj fabrike vrastare për popullatën, duhet të jenë njëzëri të gjitha subjektet politike në Komunën e Klinës pa dallim, pushtet dhe opozitë.

Në ballë të çdo proteste duhet të jenë kryetari i Komunës së Klinës dhe kryesuesi i Kuvendit Komunal bashkë me të gjithë asambleistët.

Një çështje ekzistenciale sikurse që është kjo e pengimit të Fabrikës së Çimentos, nuk guxon të delë para asnjë interes personal, e më së paku atij partiak, ngase pushtetarët shkojnë e vijnë, por thërmiat vrastare të pluhurit kancerogjen do t’na vrasin në heshtje çdo ditë e çdo natë.

Heshtja institucionale sot, nesër bëhet armë vrastare e qytetarëve

Për këtë arsye, heshtja e institucioneve komunale sot, do të kthehet nesër në armë vrastare për qytetarët e komunës së Klinës dhe jo vetëm, pasi perimetri i ndotjes së ambientit do të jetë shumë i gjërë dhe do t’i kalojë me shpejtësi kufinjët komunal.

Nuk i jepë të drejtë vetes të flas në mënyrë hipotetike, se cilat komuna do të preken më pak apo më shumë pas Klinës nga pluhuri kancerogjen i çimentos, por këtë do t’ua ilustroj me një shëmbull të thjeshtë. Edhe pse Shkupi është në distancë të gjatë (mbi 24 km) largë Hanit të Elezit, Maqedonia e Veriut ushtron presion tek organet kompetente të Bashkimit Evropian për mbylljen e Fabrikës së Çimentos në Hanit të Elezit, për shkak se gazërat dhe pluhuri shkojnë edhe përtej qytetit të Shkupit.

JO Fabrikës së oligarkëve të lidhur me pushtetin!

Prandaj institucionet e komunës së Klinës duhet të dëgjojnë dhe respektojnë zërin e qytetarëve të shprehur në forma të ndryshme, filluar nga ankesat individuale dhe ato të organizuara, siq janë peticionet dhe protestat mbarëpopullore në kundërshtim të kësaj fabrike.

Objektiv i çdo qeverisje komunale duhet të jetë lehtësimi dhe zgjidhja e problemeve të qytetarëve, e jo rëndimi i jetës së tyre, i cili në këtë rast është pak më tepër se kaq, është shkatërim i jetës së shumë gjeneratave.

Kryetari aktual i Klinës si gjeolog që është me profesion i di mirë resurset natyrore të vendit ku është planifikuar ndërtimi i Fabrikës së Çimentos mbi plantacionin e Vishnjeve, plantacion ky, i cili dikur ka qenë krenaria e Rrafshit të Dukagjinit, profitabil për Kosovën dhe i njohur në ish RSFJ dhe rajonin e Ballkanit.

Pa humbur kohë kryetari i Komunës së Klinës duhet të distancohet nga grupet e interesit dhe ta merrë anën e qytetarëve, duke e anuluar vendimin për ndërtim të fabrikës vrastare për qytetarët e Klinës. Në të kundërtën, ai me të gjithë mbështetësit e tij morbid do të bëhen bashkëpjesmarrjes në shkatërrimin e ambientit më të bukur dhe më të pastër në Kosovë dhe vrasjen e ardhmërisë së gjeneratave të ardhshme në komunën e Klinës dhe më gjërë!

Për të qenë e keqja akoma më e madhe, grupet e interesit përmes mediave dhe portaleve të kontrolluara nga ana e tyre, po i dezinformojnë qytetarët kinse për të mirat që sjellë ndërtimi i fabrikës kancerogjene në Dollc të Klinës!

Ndërtimi i Fabrikës së Çimentos ndikon në radhë të parë në shëndetin e qytetarëve, në ndotjen e ajrit, ujit dhe tokës, respektivisht në kontaminimin e produkteve bujqësore dhe blegtorale, si dhe në të gjitha produktet e bujqëve të vyer të kësaj ane.

Le të gjendet një lokacion tjetër për ndërtimin e kësaj fabrike sa më largë qytetit dhe fshatrave të Klinës, largë lumenjve dhe burimeve ujore!

Fabrika e Çimentos e ka ndotjen më të lartë sesa 10 gurthyer së bashku!

Andaj, me çdo kusht duhet të ndalet ndërtimi i kësaj fabrike kancerogjene për qytetarët e Klinës dhe më gjerë, ngase nesër do të bëhet vonë. Do të jetë vonë, kur qytetarët do të përballen me vdekjet nga sëmundjet kancerogjene, Flora dhe Fauna do të zhduken përgjithmonë, kurse Lulekuqja do t’na mbetet vetëm një imazh i bukur në kujtimet tona!

Protesta e 14 Majit 2022 në kodrën e Dollcit e arriti qëllimin, duke dëshmuar vendosmërinë qytetare për mbrojtjen me çdo kusht të jetës së tyre nga ndotja dhe shkatërrimi në masë që kërcënon Fabrika e Çimentos. Nganjëherë shumë pak rëndësi kanë numrat, sa ka rëndësi këmbëngulësia e qytetarëve në mbrojtjen e të drejtave të tyre!

Nëse sot nuk ndalet ndërtimi i fabrikës vrastare, nesër do të bëhet vonë!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok