16/07/2024

DEPUTET I POPULLIT APO ARMIK I POPULLIT?!

0

NGA IDRIZ ZEQIRAJ

Qeveria aktuale, e vetëdijshme për nevojen e ngritjes të pagës minimale, vendosi që, së pari, ta bëjë një ngritje të arsyeshme, për afro 100 mijë të punësuar, me pagesë të ulët mujore. Ishte një zgjidhje e mirëpritur, për të përmirësuar, sadopak, standartin e ulët të familjeve skamnore. Ky ishte fillimi i një përkujdesje, për një kategori numerike të qytetarëve të Republikës, edhe si pjesë e premtimeve, përgjatë fushatës zgjedhore.

Mirëpo, partitë-banda, të koalicionuara në torishtën PAN, kishin menduar gjatë, për ta ndërprerë qeverisjen e LVV dhe të Listës -Guxo-, sepse po e shohin si rrezik për ata, madje, në shumë drejtime. Të zhytur në krime vrastare politike dhe hajni zyrtare, PAN-istët duan harresën, duke e përfshirë luftën dhe pas luftën, “në kohën e rrëmujshme”, siç i amniston krimet e gjenocidit në Srebrenicë kryeministri monstër shqiptar, Edvin Rama!

Opozita PAN-iste kërkon përfshirjen e Veteranëve në ligjin aktual të pagës minimale, edhe pse këtë e kishte hequr Hashim Thaçi, me shokë, qysh në vitin 2017. Shtrohet pyetja e ligjshhme: “Pse nuk protestuan atëherë veteranët?! Sepse Hashimi i kishte “në dorë” frenat e dy organizatave kriminale: SHIK-un dhe “Shqiponjat e Zeza”; i mbante “sus” PDK-në, AAK-në, Nisma, me dosjet për ata. Por, e neutralizonte dhe derigjonte edhe LDK-në, të cilës, pasi ia kishte vrarë meshkujtë më të mirë, tani i zotëronte edhe çilësat e shtëpisë të saj!

Nuk habitë gadishmëria për protesta të krerëve të OVL të UÇK-së, sepse ata kanë dhënë prova në shërbim të Serbisë. Kujtojmë protestat e dhunshme e vandale të mars-prillit 2004, të cilat sollën Decentralizimin – fshat e komunë serbe e deri te “Zajednica” e sotme, bumerang i proceseve zhvillimore ekonomike dhe politike të Kosovës. Për dy dekada radhazi, këta kallës të Flamurit të Dardanisë, janë në mbrojtje të krimit dhe të korrupsionit. Krerët e OVL të UÇK-së, të djeshëm dhe të sotëm, janë shquar për destruktivitet dhe armiqësi ndaj rendit kushtetues , Kosovës.

Sikur nuk mjafton rrugaçëria e tyre kriminale, tani, “në valle” janë futur edhe partitë-banda të PAN-it. Prinë në poshterësi AAK-ja, e cila, me qëllime të përcaktuara, ka bërë fryrjen e listave të “Veteranëve”, duke përfituar e inkasuar nga shitja e “Dëshmive të Veteranit” dhe begatuar klientelën partiake elektorale.

AAK: “Për 13 mijë veteranë të vërtetë, të paguhen 52 mijë “veteranë” të rrejshëm!”

Së fundi, AAK-ja propozoi dy palo-amandamente, kinse, për të dalur nga kriza, ndërkohë që sponzoruesit e krizës janë, pikërishht, ata, “dora vet”:

1) Deri në kategorizimin përfundimtar të veteranëve, pensioni i veteranit të jetë i barasvlershëm me pagesën minimale;

2) Kërkojmë që paga minimale të jetë më e lartë se kjo që ka propozuar Qeveria, më shumë se 260 euro.

Amandamente  absurde, jashtë çdo logjike. Ngulmohet të përligjet falsifikimi i historisë. Nga 13 mijë veteranë të mirëfilltë, numri është 5 (pesë) fishuar, në 65.000. Pra, të pajtohemi me gjakderdhjen financiare, duke paguar për 52 mijë “veteranë” të rrejshëm. Të kësaj mendje janë edhe partitë e partizat simotta të PAN-it: PDK, Nisma, Lëvizja për Bashkim, Partia Social Demokrate dhe bishtra të tjerë!

Deputetët e PAN-it, mbrojtës të krimit ekonomik!

Brengosëse është “futja në lojë” e deputetëve të PAN-it. Shprehja -deputet i popullit-, ka një ngarkesë të veçantë emocionale, një krenari të ligjshme, sepse nuk të emëron shefi. Përkundrazi, të zgjedh populli, me votën e lirë, me votën e fshehtë. Por, veprimet destruktive, banditeske, abuzive me buxhetin shtetëror, siç është kërkesa idioteske e krimnale, për t`i paguar 52 mijë “veteranë” të rremë, e vënë në luhajë emërtesën -deputet i popullit-, duke e konvertuar në -armik të popullit-.

Vjedhja zyrtare e shtetit, është armiqësi faktike kundër shtetit. Dhe, përpjekja për ta ligjësuar këtë hajni zyrtare, shton dozën e krimit. Të mbrosh krimin, me emrin -veteranë të rremë-, është krim e turp, njëherësh.

Ngulmimi  i PAN-istëve, për t`ia faturuar krimin abuziv, hajnor, Qeverisë Kurtit, duke i futur në llogarinë e pagës minimale 52 mijë “veteranë” të rremë, është paradoksal dhe jashtë çdo logjike. Asnjëri nga horrakët ngulmues, nuk do ta pranonin këtë barrë, këtë krim dhe abuzim të parasë të taksapaguesëve të Kosovës.

Qëllimet djallëzore e destruktive të bandës PAN-iste!

Arsyetimet e tyre, se “veteranët janë kategori e lirisë, janë çlirimtarë, se meritojnë trajtim dinjitoz, se kanë dhënë gjithçka për Kosovën dhe po kushtëzohen, pse kokan disa veteranë të rrejshëm”, shprehen në mënyrë përfide, të poshtër, duke fshehur shifrën tmerruese prej 52 mijë “veteranëve” të rremë! Opozita PAN-iste don të arrijë tri qëllime, njëherësh:

1) Ta heshtë krimin, tashmë të bërë, shitjen masive të “Dëshmive të Veteranit”, nga komandantët dhe eksponentët partiakë;

2) Sigurimi i klientelës elektorale partiake, me “veteranë” të rrejshëm dhe familjarët e miqtë e tyre;

3) Ta mposhtë dhe diskreditojë kryeministrin Kurti, me ekipin e tij qeverisës, ashtu siç bënë me ish-kryeministrin Isa Mustafa, deri në rrëzimin e tij, duke e lënë në veprim krimin zhvatës abuziv dhe legalizimin e hajnisë, më të madhe dhe më të turpshme zyrtare, në këto dy dekadat e fundit, me shifra milionshe. Kjo hemoragji financiare vazhdon, me tendencë rrjedhje me tubaione smadhuese.

Krerët e djeshëm dhe të sotëm, të Shoqatave “të luftës”, vegla të partive-banda të PAN-it!

Shqiptarët po i përcjellin me shqetësim protestat provokuese, kriminale e rrugaçërore, me regji e skenar të AAK-së, PDK-së, me përforcim nga organizatat e tyre ilegale e superkriminale, si Shqiponjat e Zeza dhe SHIK.

Veterani i vërtetë prizrenas, Gazmend Kabashi, shokoi me deklaratën denoncuese, të sinqertë dhe të saktë, se “veteranët në protestë numëroheshin me gishta!” Është një demantim bindës i krerëve të OVL të UÇK-së dhe të padronëve të tyre PAN-istë se, gjoja, po protestojnë “veteranët”.

Dëshmitë e tjera të shumëzimit të 5 (pesë) fishtë janë ajo e komandantit Aziz Bicit, se “kisha 250 luftëtarë, por, tani, janë 600 “veteranë!”  Gjeneral Spiro Butka, kryetar i OVL të UÇK-së, për Shqipërinë thotë: “Kam dorëzuar listën me emrat e 186 luftëtarëve nga Shqipëria. Por, tani, marrin pension 3000 “veteranë” dhe ky numër vazhdon të rritet!” Shembuj të tillë të fryerjes së listave të “veteranëve”, janë të bollshëm.

Po ekzagjërohet, qëllimshëm, rrezikshmëria e protestave, të ashtuquajtura të OVL të UÇK-së. Edhe pse protestat janë organizim i partive-banda të PAN-it, me lakejtë e tyre: Partia Social Demokrate, me deshtakët Dardan Molliqaj; Lidhja për Bashkim e këlyshit të Hashimit, Valon Muratit dhe ndoca shoqata bishtra të tyre, po u faturohen të ashtuquajturave “Shoqata të dala nga lufta”, thjeshtë, për ndjeshmëri të këtyre kategorive.

OVL të UÇK-së, me Shoqatat bishtra të saj, i janë bërë lëshime, edhe atëherë kur krerët e saj, Hysni Gucati e Nasim Haradinaj, me banditërit e tyre, u futën dhunshëm në sallën e Kuvendit, duke e perdhosur ate. Dhe, ofenduan e kërcënuan deputetët! Kujtoni debatin e vrazhdët e rrugaçëror të tyre me Aida Dërgutin dhe të tjerët.  Dhe, asgjë nuk pësuan! Ndërkohë që huliganët maqedonas, të cilët perdhosën Parlamentin e atjeshëm, morën dënime të rënda, madje, deri në 17 vite burg.

Komandantët grykës, rrënuan autoritetin për veteranët

Shprehja klishe se “Atdheun e duan të gjithë njësoj”, është paushalle dhe krejt e pasaktë. Nga përvoja personale, në shërbimet e transportit për ndihmat në Shqipëri dhe për Kosovën gjatë luftës, është provuar edhe ndjenja e dashurisë për Atdheun? Nëse disa kanë qenë të përkushtuar, jetësisht, për të kontribuar për Atdheun, ka pasur të tjerë që “nuk kanë bërë as lavrën e miut”. Dhe, këta nuk kanë qenë të pakët!

Për ta ngarë një kamion të tonazhit të mesëm apo të madh, shoferët shqiptarë kërkonin 1000 marka, ta zemë nga Ludwigshafen-i, Mannheim-i, deri ke porti detar i Triestës, Itali. Duke u shërbyer me shoferë amatorë, pa përvojë, janë shkaktuar disa karambole, aksidente, në mes tyre, të paktën, dy sosh, kanë hyrë në raportet e policisë gjermane e austriake, si shumë të rrezikshme, të rënda, në autobahn.

Pikërisht, për këtë, ata që u bënë pjesë e luftës me armë, meritojnë respekt  dhe trajtim dinjitoz moral e material. Dhe, në përkujdesjen, për luftëtarët e vërtetë, nuk mund të përfshihen në ligjin për ngritjen e pagës minimale. Tendenca e PAN-istëve, për veprime paushalle: “shtojau veteranëve që marrin, tani, 170 euro, edhe 100 euro dhe, më vonë, edhe dyfishin e shumave të bashkuara”, nuk është hiç reale, madje, është krejt e  papranueshme dhe thellësisht, abuzive, shpërdoruese e qartësisht hajnore e kriminale. Realisht, këta futën në kategorinë e sabotuesëve të ekonomisë, përkatësisht, armiq ekonomik të shtetit të Kosovës.

Të mësuar me trajtimet abuzive buxhetore, për ish-ushtarët e TMK-së, të ish-FSK-së, që trajtohen me dy rroga; trefishimin e numrit të dëshmorëve, duke i trajtuar disa viktima të luftës, natyrisht, ndërhyrje me mik, si dëshmorë, për t`u paguar, tani; edhe pesëfishimin e numrit të “veteranëve” në 65 mijë, prej tyre 13 mijë veteranë të vërtetë dhe 52 mijë “veteranë” të rrejshëm. Aplikimi total për statutin e luftëtarit, rrjedhimisht, të veteranit kalon shifrën 100 mijë!

Një zgjidhje e mundshme, e pranueshme, do të ishte, të mos diskutohet dhe as të pranohet trajtimi i tyre me pagën minimale. Përkundrazi, nga 170 euro aktuale, të zbritën 70 euro. Pra, të marrin, – si shpërblim simbolik të luftëtarit -, nga 100 euro në muaj, me të drejtë pune. Ndërkohë, të papunët të trajtohen, dinjitetshëm, nga fondi social, dëri në punësimin me prioritet, parësi të tyre.

Sot paguhen 37 mijë “veteranë”, kinse, të papunë! Rrenë e kulluar, falsifikim brutal e hajnor. Ndryshimi ligjor duhet bërë menjëherë, leja e punës plus shpërblimi prej 100 euro për luftën. Përkujdesje e veçantë për veteranët, me favoret përkatëse që duhet t`i gëzojnë.

Jo gjykatat korruptive, por, i gjithë fshati  dhe e tërë lagja i njehë luftëtarët e vërtetë

Gjykatat korruptive, deri në krim, të Kosovës nuk mund të verifikojnë dhe as të provojnë qenien veteran i vërtetë apo i rrejshëm. I gjthë fshati, e tërë lagja i njehë luftëtarët për çlirim, rrjedhimisht, edhe veteranët e rremë. Lufta nuk ka ndodhur në prehistori, por, në kohën digjitale. Dhe, asnjë mendje e shëndoshë, nuk mund të pranojë trajtimin e njëjtë material – si luftëtarët me armë, si ata që nuk u aktivizuan në luftë. Nuk ka veteranë pa pushkë, përjashto gazetarët e luftës, penda është pushka e tyre në front.

Në grup të hiqen nga lista: “veteranët” e Mërgatës; SHTAB-istët e Rognerit; ekipi i Qeverisë së Bukoshit, në ekzil; ekipi kriminal i Qeverisë së Përkohshme të Hashimit si dhe të gjitha ekipet tjera, jashtë frontit të luftës.

Thënë troç, dikush dhe disa duan ta shpëtojnë fytyrën, për hajninë e bërë, me makro- abuzimin me buxhetin shtetëror, duke shitur “Dëshmitë e Veteranit”. Rrjedhimisht, edhe kushtëzimin me klientelizmin votues partiak, që rrënon edhe votimin e lirë e demokratik.

Nxitja për protesta e destabilizim, me qëllim të rrëzimit të Qeverisë Kurti, është djallëzi, sa e lexueshme, aq edhe e turpshme e hipokrite, e destinuar për dështim. Manipulantët me veteranët, tashmë, janë denoncuar, zbuluar dhe diskredituar keqas. Një tërheqje xhentile, e mençur e komplotistëve dhe konspiratorëve, është shansi i vetëm, për të shpëtuar atë që mund të shpëtohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok