13/06/2024

Meriman Baha: Çfarë është Sistemi operativ (Operating System)

0

Një sistem operativ është një program i projektuar për të drejtuar programet e tjera në një kompjuter. Një kompjuter i sistemit operativ është programi i tij më i rëndësishëm. Ajo është konsideruar shtylla kurrizore e një kompjuteri, menaxhimin e programeve si dhe burimet e hardware. Sistemet operative janë përgjegjës për çdo gjë nga kontrolli dhe alokimin e kujtesës për njohjen e të dhëna nga pajisjet e jashtme dhe prodhimit të transmetimit të tregon kompjuter. Ata gjithashtu menaxhoni fotografi në kompjuter hard drives dhe periferikësh kontrollit, si printer dhe skaner. Sistemi operativ i një sistemi kompjuterik të madhe ka edhe shumë punë për të bërë. Sisteme të tilla operative monitorimin e programeve të ndryshme dhe përdoruesit, duke u siguruar çdo gjë shkon pa probleme, pa ndërhyrje, pavarësisht nga fakti që pajisjet të shumta dhe programet janë përdorur në të njëjtën kohë. Një sistem operativ gjithashtu ka një rol jetësor për të luajtur në siguri. Detyra e saj përfshin parandalimin e përdoruesve të paautorizuar nga qasja në sistemin kompjuterik.

Ka multiuser, multiprocessing, multitasking, multithreading, dhe real-sistemet operative kohë. Një sistem operativ multiuser mundëson përdoruesve të shumta për të xhirojë programe në të njëjtën kohë. Ky lloj i sistemit operativ mund të përdoret për vetëm disa njerëz ose qindra prej tyre. Në fakt, ka disa sisteme operative që përdoren për të lejuar mijëra njerëz për të xhirojë programe në të njëjtën kohë.

Një sistem operativ multiprocessing lejon një program për të kandiduar në më shumë se një njësi përpunimi qendrore (CPU) në një kohë. Kjo mund të vijë në shumë të volitshëm në disa mjedise të punës, në shkolla, dhe edhe për disa shtëpi-situata informatikë. Sistemet operative Multitasking punë pak ndryshe, ata bëjnë të mundur për të kandiduar më shumë se një program në një kohë. Multithreading sistemet operative janë edhe më të ndryshme, duke lejuar pjesë të ndryshme të një programi që do të përdoret në të njëjtën kohë.

Real-sistemet operative kohë janë projektuar për të lejuar kompjuterat për të proceduar dhe për t’iu përgjigjur menjëherë input.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok