23/04/2024

Strategji e përbashkët për Veriun!

0

Shkruan: Florim Zeqa

Instrumentalizimi i serbëve të Kosovës nga Beogradi i filluar në vitet e ’80-ta nga Millosheviqi, fatkeqësisht por vazhdon edhe në ditët e sotme më të njëjtën retorikë dhe me të njëjtat veprime nga pasardhësi i tij, Aleksandër Vuqiqi. Pra, ndryshimi është vetëm në kohë, por jo edhe në përmbajtje.

Serbët e vriut të instrumentalizuar dhe të frustruar njëkohësisht

Ashtu sikurse instrumentalizimi i serbëve, edhe ndarja e veriut të Kosovës e ka një një histori. Ndarja faktike e veriut të vendit ndodhi me vendosjen e trupave “paqeruajtëse” të KFOR-it ruso-francez mbi Urën e lumit Ibër në Mitrovicë në qershorin e vitit 1999.

Nga ajo kohë e deri më sot, veriu vetëm në aspektin formal administrativ i përket Kosovës, kurse në rrafshin praktik është jasht kontrollit të institucioneve të Republikës së Kosovës.

Dikush mund të thotë se i kemi nën kontrollë pikat kufitare, e kemi policinë dhe gjykatat, por kur është në pyetje funksionaliteti i tyre, atëherë e vërteta na del të jetë e hidhur!

Sikur të ishte ndryshe, nuk do të lejohej paradoksi i mospërgjigjes së serbëve të veriut në të gjitha pagesat, në veçanti të rrymës, të cilat po e rëndojnë buxhetin e Kosovës tani e 24 vite më parë.

Kur jemi në këtë segment, asnjëra parti politike, asnjë liderë dhe asnjë politikan sikurse që nuk ka të drejt të krrekoset që ka bërë diçka për veriun përderisa nuk e arrinë ta shtrijë sovranitetin financiar në veri, ashtu nuk kanë të drejt as ta akuzojnë njëri tjetrin për dështimet me veriun e vendit.

Sovraniteti i mangët i shtetit në veri

Edhe përkundër ndërrimit të shpeshtë të qeverive në Kosovë, asnjëra prej tyre deri tek kjo e fundit nuk arritën ta shtrijnë sovranitetin financiar në veri të vendit, edhe pse secila prej tyre investuan me qindra miliona për çdo vit në pagimin e faturave të rrymës, ujit, tatimit në pronë, etj.

Sovraniteti i shtetit të Kosovës në veri jo vetëm që është i pjesshëm, është tepër i mangët, e mbase i tillë do të jetë edhe më tutje përderisa ‘Qeveria e Kosovës, cila do qoftë, ajo nuk i detyron serbët që t’i përgjigjen shtetit për të gjitha shpenzimet dhe obligimet qytetare siq i përgjigjen qytetarët jo serbë në Republikën e Kosovës.

Edhe përkundër dëshirës dhe vullnetit të madh për shtrirje të sovranitetit në veri nga ana e qeverisë aktuale, forca e Albin Kurtit nuk është në përputhje me forcën ndarëse të veriut të vendit.

Një gjë duhet ta kemi të qartë të gjithë, shtrirja e sovranitetit dhe bashkimi i pjesës veriore në përgjithësi nuk mund të bëhet asnjëherë në mënyrë të njëanshme, por gjithnjë në përputhje dhe në koordinim të plotë me forcat ndarëse. E thashë pikërisht kështu, për faktin se, për shtrirjen e plotë të sovranitetit në veri, duhet me e pasë një forcë shumfish më të madhe sesa të kundërshtarit, në të kundërtën gjithnjë do të thyhemi keq!

Strategji dhe unifikim i forcave politike

Nuk mjaftojnë deklaratat politike, as gjuha e ashpër pa forcën vepruese. E kjo forcë vepruese po i mungon Kosovës shkaku i ndarjeve të brendshme partiake dhe ideologjike. Si pasojë e ndarjeve dhe përçarjeve nuk po arrijmë dot ta ndërtojmë një strategji të përbashkët vepruese për veriun e vendit.

Gjuha jo diplomatike të cilën po e përdorë kryeministri ynë nuk po pëlqehet nga ndërkombëtarët, por askush nga ne nuk duhet t’i gëzohemi faktit që Albin Kurti po kundërshtohet nga qendrat e vendosjes ndërkombëtare.

Duhet ta bëjmë të pamundurën që ta ndihmojmë kryeministrin tonë me këshilla dhe sugjerime, duke i ofruar një platformë të qëndrueshme politike për dalje nga kriza e shkaktuar në veri, nëmënyrë që të mos ndëshkohet Kosova shkaku i lëshimeve dhe papjekurisë politike të Albin Kurtit, për shkak se, çdo ndëshkim ndaj tij është ndëshkim për Kosovën.

Çështja e hartimit të draft-statutit për Asociacionin nuk është çështje ekskluzive e kryeministrit, por çështje është e të gjitha subjekteve politike, e ekspertëve dhe njohësve të fushës në mënyrë të koordinuar. Për shkak se çdo sukses apo dështim duhet ta ndajmë të gjithë së bashku pa pasur nevojë të kryqëzohet askush, as Albin Kurti. Kur jemi të përçarë e mundshmja na bëhet e pamundshme, e kur jemi të bashkuar edhe e pamundura bëhet e mundshme.

Florim Zeqa

09.06.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok