30/05/2024

Sipas kalendarit historik, më 22 tetor 1494, pra 628 vjet më parë, u regjistrua emërimi i Marin Beçikem-Shkodranit Rektor i shkollave të Republikës së Raguzës!

0

Nga Jahja Drançolli

Marin Beçikemi lindi në Shkodër në vitin 1468. Që në moshën 10-vjeçare, kur Shkodra ra nën sundimin osman dhe kur prindërit e tij u kapën nga pushtuesi, ai me të afërmit e tij u shpërngul në Bresha, kjo qendër e njohur e Humanizmit dhe e Rilindjes, që në atë kohë ishte pjesë e Republikës së Venedikut. Pas përfundimit të studimeve në Bresha, më 1492 Senati i Republikës së Raguzës, duke njohur aftësitë dhe njohuritë e tij të rralla në gjuhët, letërsitë dhe retorikën klasike, e ftoi të bëhej profesor, dhe më 22 tetor 1494 e zgjodhi Rektor të shkollave të Raguzës. Këtu Beçikemi (sipas dokumentit Marinum Becichi de Scutaro pro Rectore et magistro scholarum) bëri emër si pedagog erudit dhe mendimtar humanist në vitet 1492-1496; 1504-1505, dhe në vitet 1508-1510. Gjatë qëndrimit në këtë qytet, dhe pikërisht në vitin 1495, ai ia kushtoi veprën e parë të njohur Princit dhe Senatit të Raguzës, me titull: “Castigationes et observations in Virgilium, Ovidium, Ciceronem, Servium et Priscianum”!

Burimi: Arkivi Shtetëror i Dubrovnikut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok