Shqiptarë! Mos e vendosni çelësin e lumturisë suaj në xhepin e dikujt tjetër

0

Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike

Një marrëveshje ligjore përfshin një ujdi (pajtueshmëri të plotë për të gjitha pikat) ndërmjet dy ose më shumë palëve (shteteve) se si do të zgjidhen çështjet ligjore. Marrëveshja do të thotë njësoj si kontrata.

***

Kushtetuta nuk mund të ndryshohet. Kushtetuta nuk thotë asgjë tjetër përveç se si duhet të qeveriset Kosova dhe ndalon që ndonjë nga njerëzit të pësojë keqtrajtim.

Një pjesë e Kushtetutës nuk mund të ndryshohet dhe kjo është pjesa që tregon se si duhet të qeveriset Kosova.

Kosova është një demokraci popullore. Pra, çfarë do të thotë kjo? Nuk mund të nënkuptojë asgjë tjetër përveç se populli patjetër (medoemos, me çdo kusht) të marrë pjesë në të gjitha vendimet kryesore dhe të rëndësishme në lidhje me një referendum.

Është e vërtetë që në vendet demokratike sundon populli. Është e drejtë që edhe në Kosovë të sundoje populli.

Kjo është ajo që karakterizon demokracinë popullore. Pra, mund të shtrojmë pyetjen, po zgjedhjet? Nuk është gjë tjetër veçse nëse nuk jeni të kënaqur me politikanët që qeverisin, ata thjesht mund të shkarkohen dhe të dalin të rinj. Politikanët kanë marrë një mandat nga populli për të qeverisur, në mëshirën e popullit.

Ka diçka për të cilën Kosova përfundimisht nuk mund të aplikojë (të bëjë një kërkesë zyrtare) dhe ajo është nëse Kosova duhet t’ua lëshojë njëfarë sovraniteti fuqive të huaja. Pra, Serbisë, e cila na ka shumë borxhe, nuk duhet lejuar të fusë hundën edhe në tokën që i ka mbetur Kosovës.

Qeveritë e mëparshme të tradhtarëve të këqij, të cilët në vitin 2013 dhe 2015 shkelën rëndë ligjin (Kushtetutën e shtetit të Kosovës) me “marrëveshjen” antikushtetuese-joligjore (krejt të paarsyeshme) “i dhanë” Serbisë një “zajednica” (Bashkimi-Republika e Serbisë) brenda kufijve të Kosovës, kanë kryer krimin më të rëndë. Domethënë Tradhti e Lartë.

“Marrëveshja” e ndyrë është plotësisht e pavlefshme. Nënshkruesit dhe miratuesit e ligë duhet ndjekur penalisht. Kosova është tokë e të gjithë shqiptarëve dhe jo pronë private e askujt.

***

Çfarë nënkuptohet me Kushtetutë?

Kushtetuta është një ligj që përmban rregulla bazë për formën e qeverisjes dhe sistemin politik të një vendi dhe rregullon aspekte veçanërisht të rëndësishme të mënyrës se si funksionon sistemi politik. Kushtetutat konsiderohen si ligje të një “rendi më të lartë”.

Në cilat tre parime bazohet Kushtetuta?

Parimet më të rëndësishme mbi të cilat bazohet Kushtetuta dhe kontrata e saj shoqërore janë:

  • Sovraniteti popullor nëpërmjet dispozitave për qeverinë dhe përfaqësimin e zgjedhur,
  • Parimi i ndarjes së pushteteve në lidhje me dallimin ndërmjet pushtetit legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqësor të shtetit,
  • drejtat e njeriut që sigurojnë qytetarët kundër sundimit të ligjit.

***

PS: dispozitë – pjesë e një norme  juridike që përmban një rregull të caktuar të sjelljes; çdo pikë e një ligji, e një urdhërese, e një vendimi etj.

Don’t put the key to your happiness in someone else’s pocket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok