19/06/2024

Piktori i Rilindjes italiane Paolo Veronese dhe: ”Predikimi i Shën Gjon Pagëzorit”

0

Nga Gëzim Llojdia

1.

Piktorë të famshëm të Rilindjes italiane janë autorë të pikturave  të famshme me portrete apo episode të ndryshe nga jeta e Gjon Pagëzorit.Njëri prej tyre është  Paolo Veronese.”Predikimi i Shën Gjon Pagëzorit” është një pikturë vaj në kanavacë nga Veronese (Emri i vërtetë ishte:Paolo Caliari).Piktura  është krijuar në shek. 1562 dhe ka dimensione 205 x 169 cm.

2.

Së bashku me: “Predikimin e Shën Antonit të Padovës”, gjithashtu në këtë dhomë Nr. 12, Galleria Borghese në Romë,  kjo kryevepër, e datuar deri në vitin 1562, u dërgua nga patriarku i Akuilisë te Scipione Borghese në vitin 1607. Tradicionalisht i atribuohet Veroneses, vepra arti i ishte dhënë nxënësit të tij Gian Battista Zelotti nga Giovanni Morelli, atribuimi për Veronese u rivendos më vonë dhe u gjetën paralele me të dy afresket në Villa Barbaro në Maser , me të cilën kjo kanavacë ndan ngjyrat e saj të ndritshme, figurat monumentale dhe freskimin, dhe “Pagëzimin e Krishtit” në kishën e Redentore në Venecia.

3.

Një analizë e realizuar për pikturën në fjalë thuhet:Madhështia e jashtëzakonshme e pëlhurave veneciane që tashmë mund të gjenden brenda veprës së Palma il Vecchio është sjellë në përsosmëri të pakonkurueshme nga Paolo Veronese. Në predikimin Shën Gjon Baptist (rreth vitit 1562), i cili lajmëron ardhjen e Krishtit, figurat janë mbështjellë me rroba mëndafshi të mrekullueshme orientale dhe tre janë të veshur me çallma. Reagimet e tyre të kundërta ndaj predikimit pasqyrohen në shprehjet e fytyrës së tyre. Përbërja e aftë e veprës artistike mban një ekuilibër midis peshës së grupit të figurave në të djathtë dhe perspektivës në të majtë.Në portretizim, figurat, të krahasueshme me pemët, orkestrohen nga e majta në të djathtë dhe vendosen në zonat dalluese të recesionit.Rrobat me ngjyra te ndezura te figurave,tre prej te cilave ne te djathte ,kane veshur fustane koke orientale,dallojnë me ngjyrat e zymta te bimesise dhe zbuten drejt sfondit.

4.

Vepra në fjalë e njohur gjithashtu si:” Predikimi i Shën Gjon Pagëzorit”  është një pikturë vaji në kanavacë e vitit 1562 e Paolo Veronese , tani  ndodhet në Gallerinë Borghese në Romë . Ajo hyri në koleksionin e Kardinalit  Scipione Borghese  si një dhuratë e vitit 1607 nga Francesco Barbaro (patriarku i Akuilisë) . Në pikturë Gjon Pagëzori vepron kryesisht fjalë për fjalë si një lajmëtar për ardhjen e Jezusit. Piktura hyri në koleksionin e Kardinalit Scipione Borghese  si një dhuratë e vitit 1607 nga Francesco Barbaro .  Një letër ekzistuese nga Barbaro drejtuar Borghese dokumenton se Barbaro dërgoi dy piktura nga Veronese te Borghese veçmas, megjithëse letra nuk i përshkruan pikturat me shumë hollësi. Letra vëren se të dy pikturat përshkruajnë “predikime”: Galleria Borghese ka në pronësi dy piktura përshkruanin – Shën Gjon Pagëzori predikimit dhe Shën Antonit, nga Veronese-për mjaft kohë.  Para lëvizjes së tyre në Villa Borghese Pinciana (Galleria Borghese e sotme), dy pikturat “predikuese” ishin vendosur në Palazzo Torlonia nga viti 1613, kur ato u përshkruan në vargje nga poeti Scipione Francucci.

Piktura  me madhësi 205 centimetra (81 in) e lartë me 169 centimetra (67 in) e gjerë.  Ajo përshkruan Gjon Pagëzorin duke predikuar në një pyll ose në një shkretëtirë me pemë me majë dhe një qiell të verdhë me ngjyrë rozë, si në muzg ose në agim . Ai është përqendruar në kanavacë, me figurën e tij që zë rreth një të tretën qendrore të kanavacës nga lart poshtë .I veshur me rroba të kuqe të lirshme dhe lesh të lidhur në bel dhe këmbëzbathur, John mban një shkop me një banderolë të bardhë që lexon ” ECCE “, një fjalë latine dhe pasthirrmë që do të thotë “ja!” ose “shiko!” Ai bën gjest me krahun e tij të djathtë të shtrirë dhe tregon një figurë mashkullore me mjekër që afrohet nga këndi i poshtëm i majtë i pikturës dhe është i veshur me rroba rozë dhe të arta: Jezusi . Jezusi shikon në kanavacën e tij djathtas (piktura majtas) pothuajse sikur të jetë i humbur, i hutuar ose i pavetëdijshëm për njerëzit afër. Megjithëse i drejtohet Jezuit, Gjoni shikon drejt tre figurave mashkullore të turbulluara që marrin pjesën e tretë më të djathtë të kanavacës me një shprehje të zbrazët ose edhe krenare.Të tre figurat me çallma, të veshura me shkëlqim, ka të ngjarë të përfaqësojnë rabinë ose elita të tjera hebreje  . Rabini më i djathtë përballet me Gjon Pagëzorin me dorën e majtë në kofshën dhe kokën të përkulur prapa në një shprehje përbuzjeje dhe mosbesimi. Veshje kjo shifër është shumë i detajuar: ai vesh atë që duket të jetë një shtresë të artë-verdhë me slits në bërryl dhe një jakë , supet, si dhe një rozë e çelët dhe turban të kuqe. Ai gjithashtu mban një shall diamanti , mëndafshi të bardhë ose pelerinë me motive rrethore te arta. Rabini i mesëm shikon rabin e djathtë dhe nxjerr krahun e tij të majtë midis rabbinit më të djathtë dhe Gjon Pagëzorit. Ai mban gishtin e madh dhe gishtin tregues afër njëri-tjetrit sikur ndërhyn ose bën ndryshe një pikë. Ky rabin i mesëm ka flokë të zeza të errëta në fytyrë. Pjesa më e madhe e trupit të tij është e dukshme midis dy rabinëve të tjerë: ai mban një mantel të gjelbër, rozë dhe të kuq, shoqëruar nga një shall i kuq dhe i bardhë dhe një çallmë e kuqe, e bardhë dhe e verdhë. Rabini më i majtë ka një mjekër dhe mustaqe gri dhe mban një fustanellë lesh ngjyrë kafe dhe gri, dhe shikon poshtë dhe mbështet dorën e djathtë në fytyrën e tij si në soditje. Ai është më i afërti me Shën Gjon Pagëzorin dhe përveç fytyrës së tij është errësuar nga trupi i Gjonit.Përveç rabinëve, në pikturë mbeten edhe katër figura njerëzore. Një figurë femër, e gjunjëzuar në këndin e poshtëm djathtas, i ka kthyer shpinën shikuesit, por shikon nga lart Gjon Pagëzorin. Ajo vesh një fustan të bardhë, rozë dhe portokalli-të kuq që nuk mbulon shpatullën e majtë dhe flokët i lidhen mbrapa me një leckë të bardhë të lidhur . Një fëmijë i vogël e mban atë dhe shikon drejtpërdrejt shikuesin mbi shpatullën e saj të djathtë. Dy figura të tjera femra janë të vendosura në pjesën e poshtme të pikturës, poshtë krahut të zgjatur të Gjon Pagëzorit. Më e djathta e këtyre dy figurave femërore mbështetet në një pemë, e veshur me një shami të bardhë dhe rrobat rozë dhe të arta, jo ndryshe nga Jezusi. Ajo shikon përsëri tek Jezusi. Figura më e majtë e femrës ulet në tokë përkundrejt një peme, e veshur me një koke rozë dhe rroba të bardha dhe të kuqe. Ajo e ka dorën e majtë në gjoks dhe shikon poshtë në tokë. Ajo që duket të jetë një figurë mashkullore mbështet kokën në shpatullën e majtë të kësaj figure femërore më të majtë, vetëm fytyra e tij është e dukshme.

Në këtë pikturë Gjon Pagëzori vepron kryesisht dhe fjalë për fjalë si një lajmëtar për ardhjen e Jezusit.  Gjuha e kundërt e trupit të rabinëve tregon reagime të ndryshme ndaj mesazhit të Gjonit.

5.

Paolo Caliari, i njohur si Paolo Veronese (1528 – 19 Prill 1588) ishte një piktor i Rilindjes italiane me qendër në Venecia, më i famshmi për histori të mëdha, të pikturave fetare dhe mitologjike.Paolo Veronese – Lindur: 1528 – Verona, ItaliVdiq: 19 Prill 1588 – Venecia, Itali.

Më i vogli nga pesë vëllezërit e motrat, Paolo Caliari, i mbiquajtur Veronese, lindi në 1528 në qytetin italian të Verona, atëherë një provincë kontinentale e Republikës së Venecias. Babai i tij, Gabriele, ishte një gdhendës, nëna e tij, Catherina, vajza e paligjshme e një fisniku të quajtur Antonio Caliari. Ai lindi për më tepër në lagjen e artistëve të Veronës e cila mund të ketë dhënë llogari për zgjedhjen e prindërve të tij për emrin e krishterë. Paolo fillimisht mësoi nën babanë e tij, që do të thoshte se ai shkoi për një farë kohe edhe me emrin e tij profesional: Paolo Spezapreda. Sidoqoftë, ndërsa punonte me babanë e tij, talenti i parakohshëm i Paolo për vizatim u bë i qartë dhe, në moshën 14 vjeç, praktikat e tij u transferuan në studion e një mjeshtri lokal të quajtur Antonio Bandile (ai më vonë do të martohej me vajzën e Bandile). Në disa tregime të pakonfirmuara sugjerohet se ai mund të ketë studiuar njëkohësisht në punëtoritë e Giovanni Francesco Caroto, nga i cili, ai mund të ketë trashëguar magjepsjen e tij me aplikimin e ngjyrës.Talenti i Veronese shumë shpejt e pa atë duke tejkaluar standardet që zakonisht kërkoheshin nga studentët e Bandile. Ai tashmë ishte larguar nga tonet natyraliste të Rilindjes së Lartë dhe filloi të zhvillojë preferencën e tij për një gamë më të gjallë, më ekspresive. Ai ndihmoi Bandile në 1543 dhe 1544 dhe seksionet e këtyre punimeve do të mbajnë tashmë stilin e tij nënshkrim. Pasi kishte parë punën e Veronese në altarpieces, Michele Sanmicheli, arkitekti i shumë ndërtesave të rëndësishme në Verona, i dha Veronese komisionin e tij të parë të rëndësishëm që punonte në afreske për Palazzo Canossa (1545-46). Veronese u zhvendos për pak kohë në Mantua në 1548, ku ai njohu Giulio Romano, nxënës dhe ndihmës kryesor të Raphaellit, dhe një nga pionierët e stilit Mannerist, një stil i përshtatshëm për prirjen e Veronese për elegancën piktorike. Veronese krijoi afreske në Duomo (Katedralja Katolike Romake) para se të nisej për në Venecia në 1552.

6.

1553 ishte një vit i rëndësishëm për Veronese. Jo vetëm që ishte zhvendosur në Venecia, por babai i tij vdiq. Ai e mori emrin Caliari nga nëna e tij me shpresën se kjo do t’i siguronte atij akses më të madh në aristokracinë veneciane, ndërsa ai e përdori emrin “Veronese” kryesisht për qëllime nënshkrimi dhe për të tërhequr vëmendjen në vendin e tij të lindjes. Puna në Venecia e lejoi atë të përfitonte nga kërkesa e re për pikturën veneciane të nxitur nga njerëz si :Giorgione,Titian,Tintoretto . Duke ndjekur hapat e tyre të vlerësuar, Veronese shpejt mori komisione nga organet drejtuese, duke përfshirë Sallën e Këshillit të Dhjetë dhe bashkëshortësi si San Sebastiano.Është e pazakontë të flasësh për “Periudhën e Pjekur” të një piktori që fillon në mes të njëzetave. Por i tillë ishte talenti i Veronese, madje  Giorgio Vasar , autor i botuar rishtazi “Jetët e skulptorëve, piktorëve dhe arkitektëve më të shquar” (1550), u mor nga fakti që dikush kaq i ri mund të kishte bërë tashmë një karrierë kaq të ndritshme . Në të vërtetë, komisioni i parë venecian i Veronese ishte Sacra Conversazione ( Konvertimi i Shenjtë)) për kishën San Francesco della Vigna në 1552. Kjo u pasua në 1553 nga komisionet e tij të para shtetërore: piktura tavani si për Sallën e Këshillit të Dhjetë (Sala dei Cosiglio dei Dieci) ashtu edhe për Palazzo Ducale ky i fundit duke qenë selia supreme e pushtetit për republikën veneciane. Ai ndoqi me një Histori të Esterës në tavanin për kishën e San Sebastiano dhe më tej punimet në Pallatin Dukal dhe Bibliotekën Marciana vulosën qëndrimin e tij si një Mjeshtër i Venedikut.

7.

Veronese shpejt filloi të merrte patronazhin nga familjet e fuqishme aristokratike të tilla si familja Barbaro për të cilën ai zbukuroi Villa Barbaro. Në pjesën e fundit të viteve 1550, Veronese zbukuroi vilën e arkitektit më të njohur të Venecias, Andrea Palladio. Bashkëpunimi midis artistit dhe arkitektit u konsiderua gjerësisht si një triumf i artit dhe dizajnit dhe Palladio më vonë do ta përshkruante Veronese në Katër Librat e tij mbi Arkitekturën (1570) si “piktori më i shkëlqyeshëm”. Nga ana e tij, Veronese iu referua lidhjeve të tyre profesionale duke përfshirë ndërtesat Palladiane në kryeveprën e tij të madhe, Dasma në Cana(1563) Ndërkohë, Veronese vazhdoi të punonte (ashtu si Tintoretto) për restaurimet e Palazzo Ducale gjatë viteve 1560 dhe 1570 pas një sërë zjarresh serioze. Veronese u martua me Elena (vajza e Bandiles) në 1566, duke mirëpritur të parin nga pesë fëmijët e tyre (katër djem, një vajzë) në 1568. Nëna e Veronese, Catherina gjithashtu ishte transferuar në Venecia në këtë kohë.

Megjithëse një dekadë e pasigurisë së madhe për Venecian, Veronese konsolidoi statusin e tij dhe lidhjet e forta familjare gjatë viteve 1570. Në 1571, si pjesë e Lidhjes së Shenjtë (që është një ligë e përbërë nga fuqitë e mëdha detare katolike) Venediku mposhti Perandorinë Osmane dhe Veronese e quajti vajzën e tij të vetme, Vittoria, për nder të kësaj fitoreje në 1572. Reformimi Kundër Reformës, i cili pa një ringjallje të madhe në kulturën katolike, po fillonte të sillte ndikimin e saj në Venecia. Tani kishte më pak kërkesë për vepra erotike ose mitologjike dhe Veronese u thirr për të prodhuar piktura më të vogla devocionale. Midis 1574 dhe 1577 zjarre të mëdha dhe murtaja goditën Venecian  dhe Veronese filloi të investonte pasurinë e tij të konsiderueshme në tokë dhe pronë. Në vitet 1580 ai kishte krijuar një seminar me djemtë dhe vëllamin e tij Benedetto dhe ndërsa fillimisht cilësia e punës së studios konsiderohej e pabarabartë (në rastin më të mirë), punëtoria përfundimisht filloi të prodhonte vepra të shkëlqyera pavarësisht nga dora e Masterit të saj. Veronese, i cili, rastësisht ishte kthyer në emrin e tij të duhur Paolo Caliari në 1575, vdiq nga pneumonia në 1588 dhe u varros në Kishën e San Sebastiano, i rrethuar nga kontributet e tij artistike në kishë.Dihet gjithashtu që  Diego Velazquez  , bleu Venus dhe Adonis të Veronese (rreth vitit 1580) në një moment gjatë udhëtimit të tij në Itali midis 1649 dhe 1651).Dihet se ne vitin 1797 Napoleoni kishte menduar aq shume per pikturën:”Dasma ne Kane” ,sa qe urdhëroi trupat  e tij te mblidhnin kanavacën dhe ta transportonin ate ne Paris. Më në fund zuri vendin e saj në Louvre përballë Mona Lisa-s ku u admirua, jo vetëm nga Delacroix, por edhe nga poeti  Charls Baudelaire i cili u prek mjaftueshëm për të shkruar për “ngjyrat qiellore, të pasdites” të Veronese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok