25/07/2024

Perandoria osmane varrosi gjuhën shqipe për pesë shekuj!

0

Perandoria osmane  varrosi gjuhën shqipe për  pesë shekuj!

 

Shkruan Luan-Asllan Dibrani

Edhe se populli shqiptar ishte me territor  dhe  me popullatë më i madh se  shumë popuj tjerë  ballkanik, atij iu mohua ta fliste shkruante dhe kultivonte  gjuhën  e vet nga Pushtuesit osman   që e varrosen shqipen për  pese shekuj!

Një  gjë shumë ironike, por në  anën tjetër populli shqiptar kishte  me se tepërmi   zyrtar në periudhën  e  perandorisë  osmane  ! Lind pyetja perse  aq gjera anakronike?

Sepse pikërisht populli shqiptar u tregua  jo parimor  ne interesat e veta kombëtare,duke  e   lejoj veten  të përqafoj mese  katër fe. Nga  e cila u arrit qe mënyra e thyerjes se rezistence shqiptare. Ata arritën  ti  futin ne përçarje ne mes veti  dhe vëllavrasje. Ajo konvertoj me dhune shqiptaret nga një fe në  tjetrën!.

Popujt  fqinjë figurat e mëdha kombëtare shqiptare në fushën shkencore,artistike,teatrore i  tjetërsuan si të vetat! 

Figurat e mëdha kombëtare shqiptare në fushën shkencore,artistike,teatrore i  tjetërsuan  si  Nikolla Tesllen, qe Beogradi sot ka  aeroporte ,fabrika,shkolla si dhe universitete  etj  në emrin e tij. Po ashtu Milosh Gjergj Nikollen “Migjeni”  shkrimtar shqiptar i Rilindjes ,sllavet e cilësojnë  si të vetin. Nënë Terezën,maqedonasit përpiqen ta marrin si të veten,Skënderbeun po ashtu e cilësojnë sllavët si figurë te veten  duke pare pikërisht një pjese e shqiptareve në baza fetare i injorojnë  i përbuzin dhe hedhin si jo me vlera kombetare te vetat!?:

Për Nënë Terezën dihet reputacionin qe e pati n e rrafshin  botëror. Figurat e ndryshme   psh Kryetar i Turqise  Atatturku  ishte shqiptar qe e ndërtoj Turqinë moderne e cilësojnë si tuk .Figura antike  po ashtu greket i kane marr si te vetat me  çka iu konvenoj edhe fqinjëve  tanë grabitqar në tokat tona.

Ne tokat shqiptare  pati shkolla të huaja 2999 vetëm një shqip!

Ne saje te kësaj përçarje   rezultuan, se shqiptarët me të pa drejt iu ndaluar shkollimi apo përdorimi i gjuhës së vet!!!  “Asnjë gjuhë e popujve tjerë  në Evropë nuk kanë pësuar më shumë se shqiptarët ?

Mësonjëtorja e Korçës është shkolla e parë shqipe kombëtare  dhe laike. Ajo u hap më 7 mars  të vitit 1887 në Korçë nga ana e mësuesit dhe  patriotit Pandeli Sotiri  në shtëpinë e ofruar për mësimdhënie nga atdhetari   Diamant  Terpo.

Regjimi osman   ndoqi dhe përdori  dhunë ,terror dhe  mjete ma primitive kundër shqiptarëve  si  argument  është  statistika e vitit  1887, në Shqipëri apo me mire me thënë ne trojet shqiptare kishte tre mijë shkolla. Prej të cilave një mijë e dyqind shkolla publike turke, po aq shkolla private greke, treqind shkolla bullgare, serbe dhe vllahe, shkollë shqipe vetëm një, me drejtor Pandeli Sotirin!

Pra ishte  shume  e çuditshme se  këtu jetonin  shqiptaret pa bullgar,pa turq pa greke dhe  pa serb, por shqiptarëve si gjuhë e lejuar iu mundësuar vetëm  në gjuhet e vet pushtuesit që ishte  Perandoria Osmane,por edhe gjuhet e  popujve tjerë?.Pra këtu mësohet se çfarë bëri  Turqia për neve!Për tu çuditur ne atë kohë arriti  vetëm një  shkollë shqipe te  jete nga Pandeli Sotiri. Ajo shkollë nuk mundi të jetë me gjatë se katër vite. Pushtuesi ishte   i trembur edhe nga  ajo shkollë kështu qe e futi ne shënjestër Pandeli Sotirin dhe e vrau,nga e cila  shkolla shqipe mbyllet fare!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok