19/05/2024

Kosova nuk mund te aplikoje per anetaresim ne BE, pas pasur njohjen e te gjitha shteteve brenda Unionit

0

Nga Alma Lama

Kosova nuk mund te aplikoje per anetaresim ne BE, pas pasur njohjen e te gjitha shteteve brenda Unionit. E kam fjalen per aplikimin si poces serioz, qe ndjek procedurat qe kane ndjekur te gjitha shtetet qe jane bere anetare.  Ne dokumentat e BE-se thuhet saktesisht se anetaresimi duhet te kete dakordimin e institucioneve te BE-se dhe shteteve anetare.

Ne rastin e  Ballkanit Perendimor BE kane vendosur kushte shtese qe eshte procesi i Stabilizim-Asocimit, qe bazohet me se shumti ne bashkepunimin rajonal dhe fqinjesine e mire.

E shprehja e vullnetit per anetaresim eshte dicka tjeter, por ky vullnet eshte shprehur qe ne Samitin e Selanikut 2001, si prej BE-se, ashtu edhe prej Kosoves, atehere e administruar nga UNMIK.

Po keshtu Parlamenti i Kosoves ka miratuar disa rezoluta ku shprehet vullneti i popullit te Kosoves per tu bere pjese e BE-se.

Aplikimi i sotem, pa dakordimin e BE-se, mund te rezultoje ne nje veprim politik te pamatur, qe mund te perfundoje ne sirtaret e institucioneve te BE-se pa u shqyrtuar, per shkak te pese shteteve qe nuk e njohin Kosoven.

Nga ana tjeter nuk eshte mire qe qytetaret te ushqehen me shpresa te rreme. Shteti i Kosoves kete kohe, duhet te merret me plotesimin e standardeve per BE, nje proces qe monitorohet nga Komisioni Europian, deri sa te krijohen rrethanat politike per aplikim per anetaresim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok