16/04/2024

Anëtarë të familjes fisnike Šufflay në shërbim të ndriçimit të historisë dhe arteve tona

0

Anëtarë të familjes fisnike Šufflay në shërbim të ndriçimit të historisë dhe arteve tona: Shqiponja dykrenore, vepër e Zlata Pl. Šufflay, motra e albanologut Milan Pl. Šufflay!

Nga Jahja Drançolli

Zlata Pl. Šufflay (1873-1956), motra e albanologut Milan Pl. Šufflay, kishte realizuar vepra nga artet e aplikuara, të cilat historiani Milan Šufflay i krahasoi me veprat e tij kushtuar historisë iliro-arbio-shqiptare. Në opusin e Zlata Pl. Šufflay ka paraqitur shumë motive nga Shqipëria, veçanërisht ai u bë i njohur me motive që vijnë nga heraldika shqiptare, siç thotë fjala, qëndisje e rrumbullakët (dantella, gajtani i rrumbullakët) e shqiponjës dykrenare, vepra këto të cilat ruhen në Thesarin e Katedrales së Zagrebit, me emrin “Albanska čipka na batiće”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok