14/07/2024

243 të internuar vdiqën në vitet 1949-1953

0

Nga Kastriot Dervishi

I ndjeri Reshit Mulleti kur është pyetur për Kampin e Tepelenës (i cili funksionoi në vitet 1949-1953) ka thënë: “kam varrosur me duart e mia më shumë se 300 vetë, ku 200 prej tyre kanë qenë fëmijë”. Kjo e dhënë e cila vlen për faktin se 2/3 e të vdekurve kanë qenë fëmijë, duhet ballafaquar me të dhëna të tjera. Për shkak të viteve dhe jetës plot mundim e stres, i ndjeri Mulleti domosdo nuk mund të mbante mend një shifër të saktë të atyre të humbën jetën në atë kamp. Por gjithsesi ai nuk foli për “300 fëmijë”. Kjo shifër, pa u verifikuar, u mor e mirëqenë dhe është konsumuar shumë në publik, pavarësisht se nuk iu lidh një provë.

Sipas të dhënave zyrtare, në vitet 1949-1953 në kampet tela me gjemba të : Tepelenës, Valiasit, Porto-Palermos, robërve gjermanë dhe “monarko-fashistë grekë”, fabrikës së tullave Kamëz, vdiqën 243 të internuar. Në kampet e internimit vdiqën:

Në vitin 1949, 61 të internuar

Në vitin 1950, 48 të internuar

Në vitin 1951, 93 të internuar

Në vitin 1952, 23 të internuar

Në vitin 1953, 18 të internuar

Të dhënat e detajuara sipas kampeve të Degës së Kampeve dhe Burgjeve nuk janë të plota. E vetmja shifër e plotë për Kampin e Tepelenës është ajo e vitin 1949 për në  të cilin vdiqën gjithsej 43 të internuar (3 burra, 12 gra dhe 28 fëmijë).

Duke vlerësuar edhe të dhënat jozyrtare, nuk rezulton kurrkund që në Tepelenë të kenë vdekur 300 fëmijë, çka është një shifër mbi të gjitha vdekjet të marra së bashku në kampet tela me gjemba për këtë periudhë.

Duke ballafaquar të dhënat zyrtare me ato të pas vitit 1992, rezulton: se në listën e të vrarëve apo të vdekurve të hartuar në vitin 1996, nuk rezulton reklamimi i ndonjë shifre të lartë 300 fëmijësh të vdekur në Tepelenë, madje pothuaj ky zë nuk ekziston. Po ashtu as në zbatim të ligjit nr.9831/2007, nuk rezultojnë të paraqitura pranë Ministrisë së Drejtësisë kërkesa për 300 subjekte fëmijë të vdekur në Tepelenë.

Në përpjekje për të gjetur emrat e atyre që humbën jetën, vitet e fundit, nuk janë listuar më shumë se 35 emra fëmijësh të vdekur në Tepelenë. Duke analizuar të gjitha rastet, mund të thuhet se në Tepelenë për këtë kohë, mund të kenë vdekur maksimumi rreth 70-100 fëmijë. Një shifër që gjithsesi mbetet e lartë dhe nuk e shfajëson regjimin në krimin që ai bëri ndaj tyre.

Kushdo që pretendon një shifër më të lartë se kaq, duhet ta provojë atë me emrat e të ndjerëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok