29/05/2024

Skënderbeu në mesin e udhëheqësve ushtarak më të mëdhenjë në botë

0

Nga Gjon Keka

Në librin mbi “Udhëheqësit ushtarak më të mëdhenjë në botë….të autrorëve M.W. , F.M, (2000)”, Gjergj Kastrioti ynë rendit në mesin e tyre si strateg dhe udhëheqës i madh e vizionar. Ai përshkruhet aty si vijon:

“Gjatë gjithë jetës së tij, Skënderbeu u përpoq ta mbante tokën e tij të lirë nga turqit pushtues, pavarësisht nga përpjekjet intensive të ushtrive të sulltanit dhe intrigave e tradhëtive të aleatëve të tij të ndryshëm…

Edhe pse dëmi që shkaktuan turqit gjatë tërheqjes së tyre ishte i madhë, fitoret nuk e bënë Skënderbeun në mënyrë të panatyrshme një hero…

Me të drejtë ai mbetet heroi qendror i Shqipërisë, sepse lehtësia relative me të cilën turqit morën vendin pas vdekjes së tij, dëshmon për rëndësinë e arritjeve të tij personale.”

Sa herë dërgonte sulltani ushtrinë e tij në trojet e Arbërisë, Gjergj Kastrioti i mundte ata.

Nuk është vetëm ky libër që e rendit kryezotin e Arbërisë në mesin e të mëdhenjëve, ai gjithnjë do të renditet krah Aleksandrit të Madh, Cezarit, Hanibalit, Konstantinit të Madh etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok