12/06/2024

Si sot, në vitin 1633, filozofi, astronomi dhe matematikani italian Galileo Galilei u thirr në Romë

0

Nga Jahja Drançolli

Si sot, në vitin 1633, filozofi, astronomi dhe matematikani italian Galileo Galilei u thirr në Romë. Gjatë paraqitjes së tij të parë përpara Inkuizicionit, ai u përball me dekretin e vitit 1616 që regjistronte se atij i ndalohej të diskutonte teorinë e Kopernikut. Në mbrojtjen e tij, Galileo pranoi se e kishte ekzagjeruar me teorinë e tij. Ai u shpall si i dyshuar për herezi dhe u dënua me arrest shtëpiak për një kohë të pacaktuar duke e kaluar jetën në Arcetri (Firence) deri në vdekjen e tij (8 janar 1642). Nuk ka asnjë provë që në vitin 1633 ai do të shprehet, “Eppur si muove” (“E megjithatë lëviz”)!

Galileo lindi në Piza, Itali (1564). Ai u regjistrua në Universitetin e Pizës duke planifikuar të studionte mjekësi, por u fokusua në filozofi dhe matematikë. Në vitin 1589, ai u bë profesor në Pizë për disa vite, gjatë të cilave ai tregoi se shpejtësia e rënies së një objekti nuk është proporcionale me peshën e tij, siç besonte Aristoteli. Sipas disa raporteve, Galileo e kreu kërkimin e tij duke hedhur objekte me pesha të ndryshme nga Kulla e Pizës. Nga viti 1592 deri në 1630, Galileo ishte profesor i matematikës në Universitetin e Padovës, ku ai zhvilloi një teleskop që i mundësoi të vëzhgonte malet dhe krateret e Hënës, katër hënat më të mëdha të Jupiterit dhe fazat e Venusit. Pasi botoi kërkimet e tij në 1610, Galileo fitoi famë dhe u emërua matematikan i gjykatës në Firence.

Sot, Galileo është i njohur për kontributet e tij të rëndësishme në studimin e lëvizjes dhe astronomisë. Puna e tij ndikoi shkencëtarët e mëvonshëm si matematikani dhe fizikani anglez Sir Isaac Newton, i cili zhvilloi ligjin e gravitetit universal. Në vitin 1992, Vatikani e pranoi zyrtarisht gabimin e tij në dënimin e Galileos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok