16/07/2024

Poezitë… janë mendime që marrin frymë dhe fjalë që digjen për të dritur botën me shpirtje

0

Vendosa që nuk ishte mençuria që i mundësoi poetëve të shkruajnë poezinë e tyre, por një lloj instinkti apo frymëzimi, siç i gjeni tek shikuesit dhe profetët që i dërgojnë të gjitha porositë e tyre sublime, pa e ditur më së paku se çfarë kuptimi kanë.

Socrates

Një poet është një bilbil, i cili ulet në errësirë dhe këndon për të brohoritur vetminë e tij me tinguj të ëmbël.

Percy Bysshe Shelley

Poezia është kur një emocion ka gjetur mendimin dhe mendimi ka gjetur fjalë.

Robert Frost

Poezia është një mënyrë e bukur për të shprehur ndjenjat; të lumtur, të trishtuar, të zemëruar, të dashur. Ajo është gjithashtu një mënyrë që ne të ndajmë me njerëzit e tjerë, për t’i ndihmuar ata në  atë përkatësi ndjenjash.

Mattie Stepanek

Nëse lexoj një libër dhe kjo e bën tërë trupin tim kaq të ftohtë që asnjë zjarr nuk mund të më ngrohë kurrë, e di që është poezi.

Emily Dickinson

Poezia na rrethon kudo, por ta vendosësh atë në letër, mjerisht, nuk është aq e lehtë sa ta shikosh.

Vincent Van Gogh

Do ta përcaktoja shkurt, poezinë e fjalëve si krijimin ritmik të Bukurisë.

Edgar Allan Poe

Matematika e pastër është, në mënyrën e saj, poezia e ideve logjike.

Albert Ajnshtajn

Çfarë mund të bëjë një laps për të gjithë ne? Gjëra të mahnitshme. Mund të shkruajë poezi transhendente, muzikë emocionuese ose ekuacione që ndryshojnë jetën; ajo mund të skicojë të ardhmen, t’i japë jetë bukurisë së pashprehur dhe të komunikojë me forcën e plotë të dashurisë dhe aspiratave tona.

Adam Braun

Poezia është përmbytja spontane e ndjenjave të fuqishme: ajo e merr origjinën e saj nga emocioni i kujtuar në qetësi.

William Wordsworth

Bota është plot me poezi. Ajri po jeton me shpirtin e tij; dhe valët kërcejnë muzikën e melodive të saj dhe shkëlqejnë në shkëlqimin e saj.

James Gates Percival

Emërtimi i një foshnje është një veprim poetik, për shumë njerëz momenti i vetëm krijues i jetës së tyre.

Richard Eyre

Poezia nuk është vetëm ëndërr dhe vizion; është arkitektura skeletore e jetës sonë. Ajo vendos themelet për një të ardhme ndryshimi, një urë tej frikës sonë nga ajo që nuk ka qenë kurrë më parë.

Audre Lorde

Poezia nuk është një humbje e madhe e emocionit, por një shpëtim nga emocioni; nuk është shprehje e personalitetit, por një ikje nga personaliteti. Por, natyrisht, vetëm ata që kanë personalitet dhe emocione e dinë se çfarë do të thotë të duan të shpëtojnë nga këto gjëra.

TS Eliot

Vallëzimi mund të zbulojë gjithçka misterioze që fshihet në muzikë, dhe ka meritën shtesë për të qenë njerëzor dhe i dukshëm. Vallëzimi është poezi me krahë dhe këmbë.

Charles Baudelaire

E konsideroj veten së pari poet dhe së dyti muzikant. E megjithatë unë jetoj si një poet dhe do të vdes si një poet.

Bob Dylan

Kur fuqia e çon njeriun drejt arrogancës, poezia i kujton kufizimet e tij. Kur fuqia ngushton fushën e shqetësimit të njeriut, poezia i kujton atij pasurinë dhe larminë e ekzistencës. Kur pushteti korruptohet, poezia pastron.

John F. Kennedy

Miqësia e vërtetë, si poezia e vërtetë, është jashtëzakonisht e rrallë – dhe e çmuar si një margaritar.

Tahar Ben Jelloun

Poezia heq velin nga bukuria e fshehur e botës dhe i bën objektet e njohura të jenë sikur të mos ishin të njohura.

Percy Bysshe Shelley

Përzgjodhi dhe përgatiti në shqip: Albert Vataj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok