15/04/2024

Ndryshimi stilit të jetesës në mënyrën më të mirë të të ushqyerit

0

Shkenca moderne tani pajtohet se në mesin e të gjithë faktorëve të jetesës, asnjë faktor i vetëm nuk është më i rëndësishëm për shëndetin tonë sesa ushqimi që hamë. Sipas ekspertëve të kujdesit shëndetësor, për të shmangur normat e sëmundjeve kronike të parandalueshme nuk qëndrojnë në procedura mjekësore më të shtrenjta, ose në teknologji më të sofistikuar ose në specializim të mëtejshëm në lidhje me testimin dhe mjekimin. Ato qëndrojnë në praktikën e thjeshtë dhe të përditshme të ndryshimit të jetesës në ushqimet që hamë.

Nga Ajshe Leka

Sipas ekspertëve mund të shpëtohen miliona jetë dhe disa qindra miliardë dollarë në shpenzimet e kujdesit shëndetësor në lidhje me obezitetin, diabetin, sëmundjet e zemrës dhe kancerin, nëse do të hanim më shumë ushqime të shëndetshme, ushqime të pasura me lëndë ushqyese si ushqimet më të shëndetshme në botë – hulumtimet mjekësore të shqyrtuara tashmë kanë sugjeruar që mund të ndihmojnë në parandalimin e këtyre sëmundjeve.

Ajo që është gjithashtu e dukshme në lidhje me modelet e sëmundjeve kronike të parandalueshme, të përshkruara më sipër, është shkalla në të cilën ato mbivendosen kur bëhet fjalë për parandalimin e sëmundjeve. Bazuar në hulumtimet aktuale, nuk duket se nevojitet një dietë për parandalimin e sëmundjeve të zemrës, një dietë e dytë për parandalimin e diabetit, një dietë e tretë për parandalimin e obezitetit dhe një dietë e katërt për parandalimin e kancerit.

Ajo që duket e nevojshme në rastin e të katër sëmundjeve kronike të parandalueshme është se ndryshimet në ushqimet që hamë lëvizin në të njëjtin drejtim të përgjithshëm: ulja e marrjes së sheqerit, kripës, yndyrës së kafshëve dhe ushqimeve të përpunuara, promovimin, ushqimet e pasura me lëndë ushqyese si ushqimet më të shëndetshme të botës. Parandalimi i dietës në të gjitha katër sëmundjet kronike të parandalueshme kërkon një përqëndrim më të madh në ushqimet që nxisin shëndetin dhe një mënyrë më të shëndetshme të të ngrënit që mund të ndiqet dhe të shijojë çdo ditë, vit pas viti.

Ushqime të pasura me ushqime si ushqimet më të shëndetshme në botë janë çelësat për një mënyrë jetese të shëndetshme. Është burimi i shëndetit të mirë dhe energjisë. Duke ndjekur mënyra më të shëndetshme të ushqimit në botë për të ngrënë mund të përfitojmë të gjithë ne. Ushqimi i më shumë ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, duke i gatuar siç duhet dhe duke mësuar se si të krijoni një mënyrë më të mirë të të ngrënit duke ndjekur planin, do t’ju ndihmojë të ndiheni më të fortë dhe më të shëndetshëm. Ju mund të keni më shumë energji, të shijoni gjumë më të mirë dhe më pak stres, dhe të promovoni shëndetin e përgjithshëm optimal.

………..

Autorja është konsulente për nutricion dhe dietologji: fb.com/nutricistedietologe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok