24/06/2024

LEGJENDË E GJALLË

0

Kushtuar Korifeut të demokracisë dhe qëndrestarit ndaj diktaturës ,Kasem Shehut;si dhe  brezave të atdhetarisë së kësaj familje fisnike.Kjo poemë merr shkas nga shkrimi i Bajram Canametit:”Kasem Shehu,fisnik  i rrallë i Matit”,botuar në gazetën “Zëri i pensionistit”nr.2(86) më 7 dhjetor 2019.

NGA MEVLUD BUCI

Kasem Dibra

Bir Arbnor,trim i vendit

Ballëshqiponjë.

Me delegatët

E Prizrenit.

Burrë human

Prijës lirie

Atdhetar.

Gen dibran

Besë triminie

Shpirt altar.

Qysh nga Dibra

Në Kostenjë

Në Mat të barotit,

Bashkë me vllazën

Burrë bujar

I Kastriotit.

Bashkë me vllazën

Burr buajar

I Kastriotit,

N`Myzë të Matit

Ballëkrenar

Si trimat e motit.

Në Myzë të Matit

Ballkrenar

N`troje t`barotit

Mjek i rrallë

Bekim i zotit.

N`Dibër,Mat

Pukë,Librazhd

Edhe n`Mirditë,

N`roje të jetës

Kasem Dibra

Lëshon dritë.

N`roje t`jetës

Kasem Dibra

Lëshon dritë,

Bir i shkrepit

Burrë i dijes

Plot meritë.

I ndrit kohës

Nëpër breza

Lis i tabanit

N`at kullë

Me tre poda

Kullë e matjanit.

N`at kullë

Me tre poda

Kull e matjanit,

Gen trimnie

Për flamur

Shqipe e vatanit.

Gen trimnie

Për flamurr

Sokola mali,

Djemtë e tij

Hysen  Hazisi

Dhe Xhemali…

Djemt e tij

Shpirt hyjnorë

Trashëgimtarë,

Mjekë të shquar

Popullor

Drit në altar…

Zë i jetës

Burr i dijes

I shtrëngatës,

I ndrit kohës

Nëpër breza

N`breg të Matës…

Me shtatë zemra

Atdhetar

E azgan mali,

Me dy djemtë

Hysen Hazisi

Dhe Xhemali.

Djemtë Hyseni

Hysen Hazisi

Dhe Xhemali

Zë lirie

Qëndrestarë

Shkrepa mali.

Kasem Shehu

Bir i kullës

Me trek ate

Mat baroti

E ka Ante

Bir shtrëngate.

Kull e Shehut

Kullë me sofër

Bujarie,

Dritë e dheut

Arkiv bese

Historie.

Sali Shehu

Azgan  Mati

Burrë dai,

Qëndrestar

Në Kakarriq

Ndaj Malit të Zi.

Qëndrestar

N`Kakarriq

Ndaj Malit të zi,

Flakadan

Në Shkallë të Deshve

Me Serbi.

Ku të kam

Sali Kasemi

Prometeu

Kushtrimtar

Trim të pushkës

Të ka atdheu.

Kushtrimtar

Trim të pushkës

Në ballë të shtegut,

Trim i rrallë

Besnik jete

I Ahmet Begut.

Trim i rrallë

Besnik jete

Mbete burrë

Për flamur

Ahmet begun

Shoqërove

Gjer në Vlorë.

Ky Hazisi

Me pesë vllazën

Të fortë bedena,

Për liri

Kundër fashizmit

Bij levena.

Lum o Mat

E lum Arbnia

Për kta djema

N`kullë të Kasemit

Dritë lirie

Bleron mrena.

N`kullë t`Kasemit

Dritë e liri

Bleron mrena,

Bazë qëndrese

Gen pas geni

Shkrep me rrema.

Bazë lirie

Gen pas geni

Pushkë e sofër,

N`Myzë të Matit

Kjo kullë bese

Dritë në votër.

N`Myzë të Matit

Kjo kullë bese

Porsi kalaja

U vranë pa gjyq

Dy bij qëndrese

Hazisi e Isaja.

U vranë pa gjyq

Këta pinjollë

Sua trimi

Dhe vëlla i nënës

Kapiten i Zogut

Ky Kurt Gjini.

Dhe vëlla i nënës

Kapiten i Zogut

Lind prej baruti

U lidh në pranga

Trim i trimit

Adem Kurti.

U lidh në pranga

Trim i trimit

Adem Gjini,

N`at Spaç

E n`Qfë Bari

Zë kushtrimi.

N`at Spaç

E Qafë Bari

Nipi e daja.

Adem Gjini

E Kasem Dibra

Porsi kalaja.

Adem Gjini

E Kasem Shehu

Rreze drite,

Si Mati e Drini

Për demokraci

Dritë merite.

Si Mati e Drini

Për demokraci

Fisnik i rrallë,

Kasem Shehu

Bir i Matit

Legjendë e gjallë.

Miqtë e kullës

Të nderuarit

E Kasemit,

Bir i furtunës

Burra t`besës

E të vendit.

Këta Xhetanët

Kolët,Kurtët

E Rizvani,

Si luanët

Bij të barotit

Bij tabani.

Brahimlikajt

Edhe Doçët

Dhe Allamani,

Miq të besës

Miq të vërtetë

Bij matjani.

Gjinajt,Dodajt

Nikajt e Lala,

Edhe Çela,

Miq për kokë

Miq të besës

Nëpër breza.

Myzë e Matit

Tokë e ndritur

E Arbnisë,

Ke rrit bijtë

E Kasemit

Fisnikërisë.

Ku të kam

O Kasem Shehu

Je stërrallë

Promete demokracie

Legjendë e gjallë..

JANAR,2020, LUKAN ,KATËR-GRYKËT,DIBËR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok