23/06/2024

Hardware dhe nje liste e vogel

0

Hardware dhe nje liste e vogel per hardwarin e kompjuterit

Më parë përcaktonte termi Hardware në Anglisht copa metali,me të cilat forcoheshin prodhime druri,me qëllim për të rritur cilësine (forcën, përdorimin e jetëgjatësine) e tyre. Sot përdoret Hardware [Harduer] ndër të tjera për Pajisje përbërëse në një Sistem Kompjuterik (Njehsor). Këtu hyjnë të gjithë grupet ndërtuese (Procesori,Kujtesa RAM,etj.) dhe aparatet rrethuese. Më thjeshtë në Hardware hyn çdogjë që mund të preket. Përkundrazi përcaktohen si Software Programet e te dhënat (që nuk mund të preken.

Ne hardware hyne:

Cases /Chassis , CD/DVD , Central processing units , Controller cards , Display screens , Graphics cards , Graphics chipsets , Hard disks , Keyboards , Loudspeakers , Mice , Modems , Motherboards , Network cards . Power supplies . Printers , RAM , Scanners , Sound cards , TV tuner cards , Webcams

– Mjetet dhënëse ( Shtypës [printer], Ekrani, Beamer, Zëforcuesi …)
– Mjetet futëse ( Tastiere, Mi, Joystick…)
– Mjetet ruajtëse (Disk, Rrufe [Flash] kujtesë, pajisjet CD-ROM disk, DVD disk, Zip disk, Jaz disk …)
– Kartat shtesë (shtuese) (Karta Pamore [grafikës], Karta e Zërit, Karta Rrjetit, TV-karta, ISDN-Karta, USB)
– Mjetet lexuese( lloje të ndryshme Scaner ose Kërkues)
– Pjesa themelore e ndërtimit të Njehsorit( kompjuterit ) siç është pllakëza amë (anglisht quhet edhe: Mother apo Main-board), Çipi, Procesori dhe Kujtesa (RAM).

Kta jane vetem disa pjese te harware atje ka qindra te tjera keshtu nese jeni te interesur per ndo nje pjese qe nuk eshte permendur ketu ju lutem na contactoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Nese e pelqyet ket artikull? Ju lutemi përhapni fjalën :)

Follow by Email
YouTube
YouTube
Tiktok