Author Topic: Ne vim? t? m?sojm? shqip, pasi gjysh?rit tan? nuk na kuptojn? dot n? gjuh? t? hu  (Read 937 times)

merbraha

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 41
    • View Profile
    • Email
Nga K?ze (Kozeta) Zylo

Ne vim? t? m?sojm? shqip, pasi gjysh?rit tan? nuk na kuptojn? dot n? gjuh? t? huaj.

Instituti ?Gjergj Kastrioti Skanderbeg? mblodhi dit?n e shtun? n? Staten Island mjaft prind?r dhe nx?n?s p?r t? par? nj? or? m?simi t? hapur n? t? dy klasat e shkoll?s shqipe. Nx?n?sit nga mosha 4-7 vje? dukeshin m? serioz? se kurr?. Ata me ?anta n? duar dhe abetare u ul?n n? klas?n komode duke pritur dhe shikuar paksa t? hutuar vizitor? q? vinin grupe-grupe.
Pasi u p?rsh?ndet?n me m?suesen e tyre te dashur, z.Blerina Bejleri, filluan t? hapnin fletoret e pun?s dhe t? shikonin n? d?rras? materialet e shkruara, si alfabetin e gjuh?s shqipe, ngjyrat e ndryshme t? hedhura n? vizatime t? bukura n? mur, etj?
Nd?rsa zilja paralajm?roi p?r fillimin e pun?s, m?suese Adelina Lacaj prezantoi drejtorin ekzekutiv t? shkoll?s shqipe, z.Q.Zylo, i cili i fal?nderoi m?suesit, prind?rit, vizitor?t q? na nderonin me pjes?marrjen e tyre. Ai i ftoi ata q? t? sillnin f?mij?t e tyre p?r t? m?suar shqip, pasi l?nia pas dore e m?simit t? gjuh?s shqipe, paraqet rrezikshm?rin? e asimilimit t? saj. K?tu shtoi ai, si? e shikoni kemi krijuar t? gjitha kushtet komode dhe p?r k?t? dua t? fal?nderoj ve?an?risht z.Rrape Ruci q? na ka l?n? n? dispozicion k?to mjedise t? k?ndshme. Ne po mundohemi me t? gjitha mund?sit? t?u m?sojm? f?mij?ve me baza, gjuh?n e bukur shqipe. M?simin e hapur n? moshat 8-12 vjec e drejtoi m?suesja e apasionuar, z.A.Lacaj, e cila lexoi n? shqip nj? p?rrall? nga Tasim Gjokutaj. P?rralla u shoq?rua me figura n? ekran, ?ka dhe i t?rhiqte m? shum? jo vet?m nx?n?sit, por dhe vizitor?t.
Pastaj nx?n?sit si: Xhon, Olsi, Orioni, Stiven, Ariani, ju p?rgjigjeshin pyetjeve q? drejtonte m?suesja, por nj?koh?sisht ata dinin t? lexonin shqip shum? fjali t? ndryshme q? paraqiteshin n? ekran.
Emocionante ishte, kur m?suesja i pyeti nx?n?sit se p?rse donin q? ta m?sonin gjuh?n shqipe, Kevin si m? i shkath?ti u p?rgjegj:
-?Un? vi k?tu pasi dua t? flas vet? me gjyshin tim t? dashur, pa p?rkthimin e mamit.
Gjyshi i Kevinit, z.Bardhok Ndreu, q? po e d?gjonte me v?mendje, i rr?shqitnin lot nga p?rgjigja e nipit t? tij t? shtrenjt?!
Ata jan? tashm? n? semestrin e dyt?, dhe vin? rregullisht n? shkoll?, pa munguar asnj?her?. Dashuria p?r gjuh?n shqipe i b?n ata q? t? jen? m? krenar p?r Atdheun e tyre dhe kur t? rriten t? njohin m? mir? kultur?n e lasht? t? t? par?ve, pasi vet?m duke shkuar n? shkoll?, m?sojn? q? t? shkruajn? dhe lexojn? shqip!
N? k?t? klas? si vizitor? kishin ardhur dhe prind?r t? rinj q? donin t? regjistronin f?mij?t e tyre, por ata do ta vendosnin p?r t?i sjell? n? shkoll?, pasi t? shikonin dhe t? d?gjonin p?rgjigjet e nx?n?sve t? shkoll?s shqipe, n? k?t? or? m?simi t? hapur.
Edhe vajza adoleshente simpatike, Franceska, q? sapo ka ardhur nga Tirana me llotari, shprehu d?shir?n p?r t? ardhur dhe ndihmuar m?suesen dhe f?mij?t e vegj?l n? or?n e m?simit.
Babai i saj z.Agim Mucollari, ku miku yn? n? Cikago z.Fation Pajo, na kishte rekomanduar t? njiheshim me t?, pasi vet?m 2 muaj ka q? ka ardhur n? Amerik?, kishte k?naq?sin? q? u takua me shqiptar? dhe vizitoi nga af?r mjediset e k?tij Instituti. Ai u takua dhe me miq t? vjet?r, por q? kishte koh? q? s?i kishte par?, pasi rrug?t e m?rgimit i kishin ndar? shqiptar?t me koh?.
Nd?rsa Ildi Kuniqi, q? kishte ardhur bashk? me babain e tij, pasi mamaja e tij z.Zela ishte e zene me kolegiin, do t? ulet s? shpejti n? bankat e shkoll?s.
Ora e m?simit mbaroi me sukses dhe t? gjith? prind?rit q? u ndodh?n aty fol?n me dashuri dhe respekt p?r pun?n e m?sueses, organizator?t, t? cil?t b?n? t? mundur hapjen e k?saj shkolle shqip n? Staten Island.
Edhe ora e dyt? e m?simit, me nx?n?s t? klas?s s? par?, u b? mjaft t?rheq?se.
M?suese Blerina Bejlerit nx?n?sit i p?rgjigjeshin mjaft korrekt, sidomos n? leximin e shkronjave t? alfabetit, edhe pse ka akoma shum? pun? n? t? ardhmen, si f?mij? emigrant?sh q? jan?, v?shtir?sit? e shumta q? hasen n? vend t? huaj, etj?pasi gjuha nuk ka fund kurr?!
K?shut nx?n?sit, Dea, Ademi, Dariani, Riani, Samiri, Andoni?.mor?n pjes? gjall?risht n? p?rgjigjet e pyetjeve q? drejtonte m?suesja, paver?sisht se n? fillim pat?n ca shenja hutimi, pasi nuk ishin m?suar me kaq shum? vizitor? n? or?n e m?simit.
Znj.Valbona Z. Watkins, Blerina Likollari i asistuan m?sueseve t?r? koh?n p?r mbar?vajtjen sa m? mir? t? k?tij m?simi t? hapur.

Pas mesimit te hapur nje ftese ne studio me mesuesit veterane dhe mesuesit e rinj

Znj.Klodiana Halsted, drejtuese e emisionit, ftoi n? studio m?suesit veteran? dhe m?sueset e reja p?r nj? bised? rreth domosdoshm?ris? s? gjuh?s shqipe n? Diaspor?.
K?shtu m?sueset me p?rvoj?, si znj.Lumnije Jenisheri, z.Hidajet Jenisheri, znj.Leonora Gjoka, znj.Violeta Likollari, p?rsh?ndet?n p?rzem?rsisht hapjen e shkoll?s dhe shpreh?n d?shir?n p?r t? asistuar her? pas here duke ndihmuar nx?n?sit e k?saj shkolle.
Znj. Lumnije Jenisheri , ish.prof. ne Institutin e Shkodres, i inkurajoi m? shum? m?sueset e reja, duke ju th?n? q? mos t? ndalen n? k?t? pun? t? bukur q? kan? nisur.