Author Topic: Plani i BE p?r t? liberalizuar vizat p?r Maqedonin?, Serbin? e Malin e Zi, konsi  (Read 1363 times)

indriti

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
    • Email
Plani i BE p?r t? liberalizuar vizat p?r Maqedonin?, Serbin? e Malin e Zi, konsiderohet si anti mysliman nga grupimi politik Federalist?t e rinj Evropian?. Ky plan nd?shkon mysliman?t e Bosnj?s e Kosov?s. Nd?rkoh? q? diplomat?t i tremben fluksit t? emigrimeve nga shqiptar?t e Kosov?s dhe t? Shqip?ris?.

BRUKSEL- Plani i Bashkimit Europian p?r t? liberalizuar vizat p?r qytetar?t e Maqedonis?, Serbis? dhe Malit t? Zi konsiderohet si anti mysliman. Sipas l?vizjes s? Federalist?ve t? rinj Europian, nj? grupim politik pro Europian, futja n? zon?n Shengen e k?tyre shteteve ballkanike krijon nj? ndarje t? re, dhe padrejt?sisht nd?shkon qytetar?t mysliman? t? Bosnjes e Kosov?s.
Komisioni Europian njofton pik?risht me 14 korrik shtetet q? do p?rfitojn? liberalizim vizash n? fund t? 2009, ku Shqip?ria, Bosnje Hercegovina dhe Kosova nuk jan? n? list?n e bardh?. Duke folur p?r agjencin? e lajmeve ?Euroaktiov?, sekretari i p?rgjithsh?m i Federalist?ve t? rinj evropian Peter Matjasic, thot? se ky liberalizim vizash interpretohet nga popujt e k?tyre vendeve si anti mysliman.
I ve?ant? ?sht? rasti i Bosnj?s, ku serb?t e Bosnj?s dhe kroat?t e Bosnj?s kan? shtet?si dyfishe dhe do u jepen viza falas pasi kan? pasaporta serbe, nd?rsa mysliman?t e Bosnjes nuk p?rfitojn?. Po k?shtu nuk p?rfitojn? t? gjith? qytetar?t e Kosov?s dhe shqiptar?t e Shqip?ris?.
Kosova ?sht? jasht? skem?s pasi pes? vende an?tare t? BE-s? nuk e kan? njohur ende Kosov?n. Shum? kosovare aplikuan p?r pasaporta biometrike serbe, por Komisioni Europian nxori urdh?r t? ve?ant? q? shtetasit e Kosov?s nuk do p?rfitojn? nga ky liberalizim.
Por pavar?sisht k?tyre analizave, l?vizja e Federalist?ve t? rinj europiane deklaron se skema e liberalizimit t? vizave nd?shkon vet?m popullsin? myslimane t? Ballkanit. Arsyeja q? japin diplomat?t europiane p?r p?rjashtimin e nj? pjese t? Ballkanit nga skema e vizave falas ?sht? se i tremben nj? emigrimi masiv t? shqiptar?ve, ve?an?risht nga Kosova e varf?r, por edhe nga Shqip?ria.

Drejtori i SOCA-s intervist? n? News24: Shqiptar?t t? p?rfshir? n? krime n? Britani.

? Drejtori i agjensis? britanike kund?r krimit, Bill Hughes cil?soi mjaft t? r?nd?sish?m bashk?punimin me autoritet shqiptare n? luft?n ndaj krimit. Ai theksoi se Shqip?ria ka nevoj? p?r nj? sistem t? past?r ku krimi i organizuar nuk do t? mund t? korruptonte procesin e zbatimit t? ligjit.

TIRANE- Drejtori i p?rgjithsh?m i agjensis? britanike kund?r krimit t? organizuar, SOCA ka deklaruar n? nj? intervist? p?r televizionin News24 se krimet mjaft t? dhunshme q? kryejn? shqiptar?t n? Britanin? e Madhe, vazhdojn? t? mbeten nj? problem shqet?sues dhe n? fokusin e qeveris? britanike.
?Shqiptar?t jan? t? p?rfshir? n? trafikun e drog?s dhe t? qenieve njer?zore, p?r k?t? arsye k?rkohet nj? bashk?punim m? i madh me autoritetet dhe policin? shqiptare? shtoi zyrtari i lart? britanik.

?Nj? nga problemet q? ekziston, n?se do t? jemi plot?sisht t? sinqert? ?sht? se fatkeq?sisht ka shum? shqiptar? n? Britani q? kryejn? krime. Ka dhe mjaft shqiptar? q? jetojn? n? m?nyr? t? ligjshme dhe punojn? shum? por me tyre ka dhe kriminel? q? jan? shum? t? dhunsh?m dhe jan? t? p?rfshir? n? krime shum? serioze, si trafik droge dhe trafik t? qenieve njer?zore. E r?nd?sishme ?sht? q? ne t? fitojm? besimin e komunitetit shqiptar n? m?nyr? q? t? zbulojm? k?ta persona dhe ti nxjerrim jasht?, pasi ata nuk jan? ambasador?t e Shqip?ris? t? cil?t ju do t? donit ti kishit. N?se do ti gjejm? ne do ti nxjerrim paa gjykatave tona kur ata kan? kryer krime n? Britani dhe ti d?rgojm? n? Shqip?ri p?r krime q? kan? kryer n? vendin tuaj. Arsyeja pse ne jemi t? shqet?suar ?sht? se lloji i krimeve dhe ashp?rsia e tyre e b?jn? k?t? nj? fush? m? t? r?nd?sishme p?r tu fokusuar? theksoi Hughes.

Drejtori i SOCA-s, i cili gjat? vizit?s s? sotme n? Tiran? ?sht? takuar dhe me kryeministrin berisha, deklaroi se Shqip?ria ka nevoj? p?r nj? sistem t? past?r, ku krimi i organizuar nuk do t? mund t? korruptonte procesin e zbatimit t? ligjit.
?N?se keni sistem t? past?r, zbatoni ligjet at?her? ju fitoni dhe mb?shtetjen e publikut p?r at? q? doni t? b?ni, at?her? ju futeni n? nj? zon? ku krimi i organizuar nuk mund t? sfidoj? zbatimin e ligjit. Kjo do t? b?j? q? vende si Braitania e vende t? tjera europiane do t? punojn? ngusht? me autoritetet shqiptare. Si gjith? forcat e policis? dhe gjith? agjensit? e zbatimit t? ligjit n? bot?, n? rast se ne dyshojm? se njer?zit nuk jan? t? strukturuar ashtu sic duhet ose nuk i zgjidhin c?shtjet e brendshme ashtu sic duhet at?her? ju jeni pak a shum? n?n v?zhgim. Ja p?rse un? jam i interesuar t? shoh se cfar? ?sht? b?r? deri tani dhe cfar? duhet b?r?? u shpreh Hughes.

(e.n/News24/BalkanWeb)